Много индийци не си слагат втора доза от ваксината въпреки рекордните запаси

  • 20 октомври 2021 06:23

  • 532
  • 0
Много индийци не си слагат втора доза от ваксината въпреки рекордните запаси
© Getty Images/Guliver (архив)

Значителен брой хора в Индия не са били инжектирани с втора доза от ваксината срещу КОВИД-19 в необходимия срок въпреки достатъчните запаси, каза индийското здравно министерство, цитирано от Ройтерс. Това се случва на фона на спадането на броя на новозаразените до най-ниските нива от началото на март.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Този месец са били инжектирани средно по 5 милиона дози на ден, което е една пета от върховите постижения през септември, въпреки че са натрупани рекордно големи запаси от повече от 100 милиона дози, а се увеличава и местното производство на ваксините на "Астра Зенека".

Над 6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Въпреки ниския брой на заразените властите призовават хората да се ваксинират бързо, още повече, че сега в Индия е сезонът на фестивалите, когато са по-чести семейните събирания и масово се пазарува, а това повишава риска от разпространяване на заразата.

Почти три четвърти от 944-те милиона пълнолетни жители на Индия са били инжектирани с поне една доза, но само 31 процента са напълно ваксинирани, основно заради по-дългия от обичайния период между поставянето на дозите на "Астра Зенека", но и тъй като някои хора пропускат втората доза.

Много хора, които би трябвало, не са били инжектирани с втора доза, се казва в изявление на здравното министерство. "Беше посочено, че много щати имат достатъчно дози, за да ваксинират тези, които чакат втората си доза. Правителството на Индия има възможността да предостави допълнителни дози ваксина (. . .), така че те да могат да изпълнят тази задача", се казва в изявлението.

Повече от 242 милиона пълнолетни индийци все още не са ваксинирани с първа доза, а за тези под 18 години ваксинационната кампания още не е започнала.

Индия съобщи вчера за 13 058 новозаразени, което е най-ниският брой от началото на март. Общият им брой е 34,1 милиона. Броят на починалите се повиши с 164 до 452 454.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
532 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини