Китай отрича да е изпитвал хиперзвуково оръжие и твърди, че е тествал космически кораб

  • 18 октомври 2021 15:55

  • 586
  • 0
Китай отрича да е изпитвал хиперзвуково оръжие и твърди, че е тествал космически кораб
© Getty Images/Guliver (архив)

Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хипепрзвукова ракета, както бе съобщено от в."Файненшъл таймс", заяви днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Цитирайки пет добре осведомени източници, в. "Файненшъл таймс" съобщи в събота, че Китай е тествал способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, която е прелетяла през Космоса, но не е уцелила мишената, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. Изданието пише, че изпитанието "е изненадало американското разузнаване".

"Това не беше ракета, а космически кораб", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна пресконференция в Пекин, след като бе попитан за информацията във вестника. Говорителят допълни, че това е бил "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на космически кораб.

Значението на теста за повторно използване е да "осигури евтин и удобен начин хора да пътуват в Космоса и обратно", каза Чжао и добави, че много компании са провеждали подобни изпитания.

Китайското външно министерство съобщи, че изпитанието се е състояло през юли, а не през август, както твърди в."Файненшъл таймс".

САЩ внимателно следят програмата за модернизация на китайската армия, за да оценят потенциални рискове от все по-настъпателния си стратегически съперник, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Пилотираният космически кораб на Китай се скачи с орбиталната станция

Константин Тодоров
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини