Изненадващо свиване на промишлеността в Китай през септември заради енергийния недостиг

  • 30 септември 2021 10:17

  • 297
  • 0
Изненадващо свиване на промишлеността в Китай през септември заради енергийния недостиг
© Getty Images

Промишлената дейност в Китай неочаквано се сви изненадващо през септември поради въведените по-широки ограничения на потреблението на електроенергия и повишените цени на суровините, но дейността в сферата на услугите се върна на пътя на растежа с оглед на отслабващата коронавирусната пандемия в страната, което предлага известно облекчение за втората по големина икономика в света, предаде БНР.

Това показват последните резултати от проучването на Националното статистическо бюро на Китай. Промишленият PMI индекси се понижи през септември до 49,6 пункта от 50,51 пункта през август, спадайки под важната бариера от 50,0 пункта за пръв път от февруари 2020 г., което е знак за свиване на активността в промишлената сектор.

Икономиката на Китай се възстанови бързо от предизвикания от Covid пандемията спад през миналата година, но възходящия импулс отслабна през последните месеци, тъй като промишленият сектор беше засегнат от нарастващите разходи, затрудненията в производството и проблемите с електроснабдяването в голяма част от азиатска държава.

Нарастващите случаи на Covid-19 в десетки китайски градове през лятото също нарушиха производствения сектор и сектора на услугите, макар че последният започва да се възстановява с намаляването на коронавирусните огнища.

PMI подиндексът, измерващ самото промишлено производство, също се сви през септември за първи път от февруари 2020 г., заради проблеми в индустриите с висока консумация на енергия, като заводи за преработка на метали и петролни продукти.

Недостигът на въглища, по-строгите стандарти за отделяните вредни емисии и голямото търсене от страна на промишлеността и индустрията тласнаха цените на въглищата към рекордни стойности и предизвикаха широко разпространени ограничения на потреблението на електроенергия в най-малко 20 провинции и региони.

По-високите цени на суровините, особено на металите и полупроводниковата техника, също така оказват натиск върху печалбите на производителите. Печалбите в китайските индустриални фирми през август се забавиха за шести пореден месец.

Рязък спад на британското автомобилното производство заради недостига на електронни чипове

Подиндексът за разходите за суровини се повиши до 63,5 през септември от 61,3 месец по-рано, докато PMI индексът на нови промишлени поръчки се понижи до 49,3 от 49,6 през август, свивайки се за втори пореден месец (индекс по важното ниво от 50 пункта).

Внезапното свиване на промишлената дейност допълнително ще натежи върху икономиката на Китай, която вече е засегната от ограниченията в имотния и в технологичния сектори и е изправена пред по-слаб от очакваното растеж.

Според частното проучване на агенциите Caixin и IHS Markit обаче, китайската промишлената дейност стабилизира през септември, като съответният PMI индекс нарасна до 50,0 пункта от 49,2 пункта през август. Данните предполагат, че това до голяма степен се дължи на по-стабилното вътрешно търсене, тъй като експортните продажби продължават да намаляват.

В същото време китайската национала статистика отчете солиден подем на дейността в сферата на услугите, като непромишленият PMI индекс скочи през септември до 53,2 пункта, след като месец по-рано се понижи до 47,5 пункта. Подновената експанзия на услугите се дължи на намаляване на новозаразените с Covid-19 в Китай след тяхното нарастване през летните месеци.

През август ограниченията, свързани с Covid-19, доведоха до рязко свиване на дейността в сектора на услугите за първи път от началото на пандемията през миналата година. Солидният подем на активността в сферата на услугите допринесе за покачване на общия PMI бизнес индекс, който е среднопретеглена стойност на промишления и на индекса в услугите, до 51,7 пункта от 48,9 пункта през август.

Теодора Александрова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини