Рязък спад на британското автомобилното производство заради недостига на електронни чипове

  • 30 септември 2021 09:30

  • 627
  • 1
Рязък спад на британското автомобилното производство заради недостига на електронни чипове
© Getty Images

Производството на автомобили в Обединеното кралство намаля рязко през август най-вече заради глобалния недостиг на електронни чипове и полупроводникова техника, показват данни, публикувани в четвъртък от  Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) и цитирани от БНР.

Автомобилното производство се сви през август с цели 27% спрямо година по-рано, като това представлява спад за втори пореден месец. SMMT посочи, че глобалният недостиг на електронни чипове, както и някои продължителни затваряния  на автомобилните предприятия през лятото влошават цялостното представяне на сектора.

Производството на автомобили за вътрешния пазар е нараснало с 3,3 %, но това за външния пазар е спаднало с 32,5%. В рамките на август едва около 29 200 автомобила са били изпратени в чужбина, като спадът се дължи до голяма степен на намалелия износ за далечни пазари, включително Австралия, САЩ и Китай.

Въпреки това производството от началото на годината продължава да се увеличава с 13,8% спрямо същия период на 2020 г. до общо 589 607 автомобила, като 83,2% от цялото автомобилно производство на острова е насочено към износ.

Рязък спад на продажбите на нови коли

Производителите на автомобили и техните доставчици се мъчат да запазят дейността на производствените линии, но при наличието на ограничения, които се очаква да продължат и през 2022 г., а вероятно и след това, коментира Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
давайте

2021.09.30 | 10:08

1
давайте без чипове

Добави коментар

Водещи новини