Виетнам въвежда строг локдаун в град Хошимин

  • 23 август 2021 12:56

  • 415
  • 1
Виетнам въвежда строг локдаун в град Хошимин
© getty images

Най-многолюдният виетнамски град, Хошимин, от днес е в строг локдаун, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Агенцията отбелязва, че властите се опитват да овладеят най-голямото огнище на коронавирус в страната от началото на пандемията. Мярката бе затегната ден преди вицепрезидентката на САЩ Камала Харис да пристигне на посещение във Виетнам.

Строгите ограничения ще останат в сила най-малко две седмици. На хората, живеещи в райони с висок риск, им се забранява да напускат дома си.

Градските власти в Хошимин, 10-милионен мегаполис, съобщиха, че са мобилизирали полицията и войници да следят за спазването на локдауна и да доставят храна и други неща от първа необходимост на всяко домакинство.

Те се надяват да подобрят епидемичната обстановка и да облекчат напрежението върху пренатоварената здравна система.

Откакто започна вълната от инфекции в края на април, Виетнам е регистрирал 334 хиляди случая на коронавирус, повечето от които в Хошимин и съседната провинция Бинзионг. Преди това страната дълго време се справяше успешно в борбата с новия патоген, като дълго време нямаше нито един смъртен случай.

Виетнам съобщи за рекордните 5926 нови случая на коронавирус за едно денонощие

Най-многолюдният виетнамски град, наред с цялата южна част на страната, вече са в локдаун от миналия месец, когато вариантът Делта на новия коронавирус започна да се разпространява бързо. Забранени са публичните събирания, търговските обекти, които не са от първостепенно значение, са затворени, а хората са помолени да излизат от дома си само за да купуват храна или при неотложна работа.

От юни в Хошимин работят над 10 временни болници, за да бъдат лекувани пациенти с коронавирус. Поради големия брой случаи обаче хиляди болни не може да бъдат хоспитализирани, отбелязва АП.

Около 19 хиляди болни с леки симптоми са помолени да останат вкъщи, където да получават медицинска помощ от групи от мобилни лекари.

Вчера виетнамското министерство на здравеопазването съобщи за 737 починали за едно денонощие - рекорден брой от началото на пандемията. Така смъртните случаи във Виетнам от началото на пандемията вече са 8277, основно в южните райони.

Във Виетнам, с население от 98 милиона души, до момента са потвърдени общо над 348 хиляди случая на коронавирус.

Напълно ваксинирани са само около 1,8 милиона човека - 1,8 процента от всички жители на страната.

САЩ са най-големият донор за Виетнам на ваксини срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване КОВИД-19. Те са доставили до момента 5 милиона дози от препарата на американската компания Модерна (Moderna).

Утре вицепрезидентката на САЩ Камала Харис ще пристигне на двудневно държавно посещение във Виетнам с цел укрепване на двустранните отношения. Самолетът й ще кацне в столицата Ханой, където също е въведен локдаун.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
планинец

2021.08.24 | 14:15

1
А в Сайгон, как е?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини