Вариантът Делта се разпространява в Китай, Ухан отново засегнат

  • 02 август 2021 21:37

  • 1428
  • 1
 Вариантът Делта се разпространява в Китай, Ухан отново засегнат
© Getty Images

Стотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун днес на фона на вълна на заразата, при която вариантът Делта се разпространи из цялата страна и стигна до град Ухан, първият засегнат от КОВИД-19 в началото на епидемията, отбелязва Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26693

През пролетта на 2020 г. Китай на практика се справи с болестта на своята територия и животът до голяма степен се нормализира, въпреки че оставаха няколко огнища - спорадични и поне досега, силно локализирани,

Но след откриването на нови случаи миналия месец в Нанцзин, огнището бързо се разпространи. Днес Китай съобщи за още 55 случая. На национално равнище с това огнище са свързани най-малко 300 случаи на предаване на заразния вариант Делта, предава БТА.

Огнището все още е ограничено в сравнение с числата, регистрирани в други страни, но в Китай е най-голямото през последните месеци. Засегнати са над 12 провинции, както и столицата Пекин. Жителите й бяха призовани вчера да не напускат града без наложителна причина.

Нови случаи бяха открити и на тропическия остров Хайнан, много популярен сред туристите.

Град Ухан, който в края на 2019 г. стана първото място, където бяха открити случаи на КОВИД, и наложи строг локдаун на жителите си, съобщи днес за седем потвърдени случая. От май 2020 г. в града не беше съобщавано за случаи, при които вирусът е бил предаден на територията на страната. Случаите, за които беше съобщено, бяха при завърнали се от чужбина. От юли насам положителни проби бяха дали петдесетина китайски пътници, репатрирани от Афганистан.

Въпреки ваксинацията, стотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун, повечето от тях - в Нанцзин и северен квартал на Пекин.

В централната част на страната град Чжучжоу нареди на своите 1,2 милиона жители да останат по домовете си в продължение на 3 дни, за да бъдат извършени тестове на населението, отбелязва АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26693

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
1428 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.03 | 01:19

1
Ауууууу, 300 случая на 2 милиарда население , ма това е много страшно бе ! Майката ви мисирска да е6а недодялана !

Добави коментар

Водещи новини