САЩ дариха на Узбекистан 3 млн. дози от ваксината на "Модерна" срещу COVID-19

  • 30 юли 2021 16:07

  • 375
  • 0
САЩ дариха на Узбекистан 3 млн. дози от ваксината на "Модерна" срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

САЩ обявиха днес, че са дарили на Узбекистан 3 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на компания "Модерна", предаде Франс прес и отбеляза, че дарението е жест, който цели да укрепи отношенията на Вашингтон с граничещата с Афганистан централноазиатска страна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26657

Американският посланик Даниел Розенблум съобщи в Туитър, че служители на мисията са посрещнали тази сутрин на летището в столицата Ташкент самолета с ваксините.

"Един подарък от американския за узбекистанския народ в рамките на КОВАКС", написа в поста си Розензблум, имайки предвид международния механизъм, гарантиращ достъп до ваксини на бедните страни.

Вашингтон се опитва да разшири влиянието си в Централна Азия в момент, когато американската армия приключва изтеглянето си от Афганистан, а талибаните печелят позиции, поставяйки в последните седмици под свой контрол множество важни гранични пунктове.

В началото на седмицата друга съседка на Афганистан - Таджикистан - получи 1,5 милиона дози от ва

Казахстан и Узбекистан с рекорден ръст на нови случаи на COVID-19ксината на "Модерна" чрез механизма КОВАКС. В началото на юли страната направи ваксинацията задължителна за пълнолетните сред населението си от 9,5 милиона души.

Узбекистан, с население от 34 милиона души, обмисля закон, който би направил ваксинацията задължителна за някои категории служители, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26657

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
375 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини