Ким Чен-ун обеща да укрепи връзките с Китай на фона на трудностите, предизвикани от пандемията

  • 01 юли 2021 16:34

  • 212
  • 0
Ким Чен-ун обеща да укрепи връзките с Китай на фона на трудностите, предизвикани от пандемията
© Getty Images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, заяви днес, че ще се постарае да развие още по-тесни връзки с Китай, най-важния му съюзник - в момент, когато се опитва да преведе страната си през задълбочаваща се криза, свързана с пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ким каза това в поздравителното си послание към китайския президент Си Цзинпин по случай 100-ата годишнина от основаването на Комунистическата партия на Китай (КПК), съобщи севернокорейската държавна агенция КЦТА. "Трудовата партия на Корея чрез твърдото си единство с КПК ще издигне дружбата между Северна Корея и Китай до ново стратегическо ниво, както изисква времето и каквито са желанията на народите на двете страни", каза Ким, цитиран от КЦТА.

Очевидно имайки предвид САЩ, Ким допълва, че злостните клевети и силния натиск върху КПК от страна на "враждебни сили" са само тяхно последно отчаяно усилие и те никога няма да могат да спрат "трайния напредък на китайския народ".

Ким Чен-ун затегна партийната дисциплина

Посланието на Ким идва само ден след като севернокорейският лидер каза на среща на Политбюро, че "сериозни" пропуски в антиковидната кампания в страната са причинили "голяма криза". Той не уточни за какво става дума, но се появиха спекулации, че по този начин Ким иска да отправи призив за международна помощ, включително доставки на ваксини, отбелязва АП.

Константин Тодоров
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини