Тайван е решен да защитава демокрацията

  • 01 юли 2021 11:34

  • 283
  • 0
Тайван е решен да защитава демокрацията
© Getty images

Тайван заяви, че решимостта му да защитава суверенитета и демокрацията си остава непроменена, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по-рано днес китайският президент Си Цзинпин се зарече да завърши "обединението" с острова със самоуправляващия се остров и да смаже всякакви опити за официална независимост. Той си навлече остри критики от правителството в Тайпе, според което управлението на Китайската комунистическа партия (ККП) е диктатура.

При президента Си Цзинпин Китай, който смята управлявания демократично Тайван за своя територия, увеличи усилията си за предявяване на претенциите си за суверенитет, включително и с полети на изтребители и бомбардировачи в близост до острова. Разрешаването на проблема с Тайван и осъществяването на пълно обединение на родината са неотклонни исторически задачи на ККП и общ стремеж на всички китайци, каза Си в реч днес, когато управляващата компартия чества своята стогодишнина.

Всички синове и дъщери на Китай, включително сънародниците от двете страни на Тайванския проток, трябва да работя заедно и да вървят напред солидарно, като решително осуетяват всеки тайвански заговор за независимост, подчерта китайският президент.

В отговор тайванският Съвет за отношенията с континентален Китай каза, че макар комунистическата партия да е постигнала известно икономическо развитие, тя си остава диктатура, която погазва свободите на хората, и я призова да приеме демокрацията. Историческите грешки при вземане на решения и непроменящите се вредни действия предизвикаха заплахи за регионалната сигурност, пише още в изявлението.

Китайският лидер: Ако някой се опита да ни нападне, ще си счупи главата

Съветът отбеляза, че тайванците са отхвърлили "принципа за "един Китай", който определя острова като част от Китай, и призова Пекин да се откаже от военното сплашване и да разговаря с Тайпе на равни начала, предаде БТА.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини