Индия разследва две експлозии дали са предизвикани от дронове

  • 27 юни 2021 18:43

  • 345
  • 1
Индия разследва две експлозии дали са предизвикани от дронове
© Getty Images/Guliver (архив)

Индийски следователи проверяват дали две експлозии във военно-въздушна база с висока степен на сигурност в северния щат Джаму и Кашмир са били предизвикани от самоделни взривни устройства, пуснати от дронове, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА и Ройтерс, предаде БТА.

Експлозиите с малка интензивност избухнаха малко след полунощ в техническата зона на базата, каза говорител на индийските ВВС.

Едната експлозия предизвика малки щети на покрива на сграда, а другата избухна в открито пространство и рани двама души. Не са нанесени щети на техниката.

Индия за пръв път изпробва дронове за доставка на лекарства в отдалечени зони

Полицейският началник в щата Джаму и Кашмир Дилбаг Сингх каза пред журналисти, че най-вероятно при двата взрива са били използвани нисколетящи дронове с полезен товар. Сингх описа инцидента като терористична атака.

Ако това се потвърди, то ще е първият случай, при който за нападение в Индия се използват дронове.

Експлозия във фабрика за фойерверки в Индия взе жертви

Националната агенция по разследването, която се занимава с терористични инциденти, се присъедини към разследването на полицията и ВВС, каза говорител на органите на реда.
Военновъздушната база в Джаму е на около 14 километра от международната граница с Пакистан. Не е ясно откъде са излетели дроновете.

От десетилетия Индия се сблъсква със съпроводено с насилие движение за отцепване в хималайския регион на Джаму и Кашмир, където мнозинството от населението са мюсюлмани. Досега то е взело 45 000 жертви - военни, служители на силите за сигурност и цивилни.

Спорният регион е разделена на две и едната част се управлява от Индия, а другата - от Пакистан.

Индия обвинява Пакистан, че подпомага и дава подслон на кашмирски бойци. Исламабад отрича обвиненията и заявява, че това са борци за свобода. Пакистан обвинява Делхи в нарушаване на човешките права в Кашмир.

Експлозия в завод за фойерверки в Индия, жертвите са поне 19

Индия вече е обвинявала Пакистан, че използва дронове, за да снабдява с оръжие бойците в Кашмир, но Исламабад отрича.

В четвъртък индийският премиер Нарендра Моди каза на местните лидери в Джаму и Кашмир, че там ще бъдат произведени избори, щом бъдат уточнени новите избирателни райони, след като преди 2 години власите отнеха полуавтономния статут на региона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
345 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Симо

2021.06.27 | 19:27

1
Още малко и ще си дойдем на думата за един от начините за разпространение на КОВИД.

Добави коментар

Водещи новини