Бангладеш въвежда от понеделник строги карантинни мерки срещу ковид заразата

  • 27 юни 2021 06:46

  • 500
  • 2
Бангладеш въвежда от понеделник строги карантинни мерки срещу ковид заразата
© Getty Images/Guliver

Бангладеш ще наложи от утре нови строги карантинни мерки след "опасното и тревожно" увеличаване на случаите на зараза с варианта Делта на коронавируса, съобщиха властите, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

През цялата седмица ще останат затворени всички административни служби и компании от частния сектор и ще бъдат разрешени само пътувания по медицински причини, обяви правителството в специално съобщение.

Никой не може да напуска дома си освен в спешен случай, се казва в съобщението.

Говорителят на министерството на здравеопазването Робед Амин каза, че полицаи и граничари ще бъдат разположени по места, за да следят за спазването на разпоредбите, а армията също може да бъде извикана в случай на нужда.

СЗО: Вариантът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус SARS-CoV-2

"Ситуацията е опасна и тревожна. Ако не успеем да я овладеем сега, ще се изправим пред ситуация, подобна на тази в съседна Индия", заяви Амин пред Франс прес.

От средата на миналия месец броят на заразените в Бангладеш, който е с население от около 170 милиона души, рязко се покачва.

В петък властите регистрираха близо 6000 нови случаи и 108 починали, което е втората по големина бройка на жертви на дневна база от началото на пандемията.

Властите заявиха, че положението в районите, граничещи с Индия, е катастрофално, и че болниците в градовете Кулна и Раджшахи са препълнени.

В самата Индия обаче ситуацията се подобрява. В петък индийските власти регистрираха по-малко от 50 хиляди нови случая на заразяване. За сравнение, случаите на заразяване в разгара на заразата през май достигнаха 400 хиляди на ден.

Властите в западния индийски щат Махаращра обаче в петък затегнаха ограничителните мерки заради новия вариант Делта, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
500 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слег 31г. "само СДС"

2021.06.27 | 08:15

2
с "умните" от Банкя и "красивите" от Драгалевци. даже Бангладеш ни надмина по стандарт на живота.
Идиот Новини.бг

2021.06.27 | 08:13

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини