СЗО: Вариантът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус SARS-CoV-2

  • 25 юни 2021 10:11

  • 312
  • 1
СЗО: Вариантът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус SARS-CoV-2
© Getty Images/Guliver

Щамът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус SARS-CoV-2, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25160

Щамът Делта, който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни, допълва БТА.

Започва масово търсене на нови мутации на COVID-19 у нас

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан. Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан. На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът Делта плюс, тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса.

Ваксината на "Пфайзер"е 90% ефективна срещу индийския вариант на коронавируса

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
312 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.25 | 10:38

1
Доминиращ щам е тъпотата. Вожда на СЗО явно е журналист или е склеротичен. Викнете някой вирусолог да ви обясни, че вирусите мутират към по-заразни и по-безопасни. Смъртността на алфа беше 0.0002, четири стабилни мутации по-късно колко е? Ама някой трябва да плати масрафа, че уж ви е спасил.

Добави коментар

Водещи новини