Южна Корея ще смесва ваксините на АстраЗенека и Пфайзер

  • 18 юни 2021 09:23

  • 410
  • 0
Южна Корея ще смесва ваксините на АстраЗенека и Пфайзер
© Getty Images/Guliver (архив)

Около 760 000 южнокорейци, които са получили първа доза от ваксината на АстраЗенека, ще получат предложение за ваксината на Пфайзер поради забавяне на доставките от глобалната схема за споделяне на ваксини КОВАКС, предаде Ройтерс, като цитира изявление на правителството.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25365

Няколко страни, включително Канада и Испания, вече одобриха подобно смесване на ваксини, предимно поради опасения за редки и потенциално смъртоносни съсиреци, свързани с ваксината на АстраЗенека. Испанско проучване показа, че поставянето на ваксина на Пфайзер на лица, които вече са получили доза от АстраЗенека, е безопасно и ефективно, според предварителни резултати, предаде БТА. 

Южна Корея разчита на значителни доставки на ваксини срещу COVID-19

Около 835 000 дози от ваксината на АстраЗенека се очакваше да пристигнат в Южна Корея до края на юни по линия на КОВАКС. Властите планираха да ги използват предимно за ваксинирането на около 760 000 здравни работници и работещи на първа линия, които са получили първата си доза през април.

Доставката обаче беше отложена за юли или по-късно, а страната вече е изразходвала запасите си от ваксини на АстраЗенека поради по-високото от очакванията участие в кампанията за ваксинация.

Над 27 на сто от 52-милионното население на Южна Корея са получили поне по една доза към днешна дата. Страната е на път да изпълни поставената цел за 70 на сто ваксинирани до септември и да достигне стадия на груповия имунитет през ноември.

Миналият месец Сеул съобщи, че ще проведе клинични изпитания за смесване на ваксината на АстраЗенека с тази на Пфайзер и на други фармацевтични компании, припомня Ройтерс.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
410 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини