Армия от фалшиви фенове в интернет засилва глобалното послание на Китай

  • 13 май 2021 14:45

  • 294
  • 1
Армия от фалшиви фенове в интернет засилва глобалното послание на Китай
© Pixabay

Управляващата в Китай комунистическа партия отваря нов фронт в своята продължителна и амбициозна война за въздействие върху световното обществено мнение: западните социални мрежи, съобщи БТА.

Лю Сяомин, който неотдавна сдаде поста на посланик на Китай във Великобритания, е един от най-успешните пехотинци на партията в разиграващата се борба на това бойното поле в интернет. Той се присъедини към Туитър през октомври 2019, след като голям брой китайски дипломати се впуснаха да създават акаунти в Туитър и Фейсбук, които са забранени в Китай.

Оттогава Лю умело набра популярност, привличайки повече от 119 000 последователи, като превърна себе си в пример за новата, използваща остър език, китайска дипломация на "Вълчите воини", понятие взето от заглавието на едноименния касов китайски екшън филм.

Западни страни и правозащитници обвиниха Китай в престъпления срещу уйгурите

"Според мен съществуват така наречените "вълчи воини", защото по света има "вълци" и има нужда от воини, които да се борят с тях", написа през февруари в Туитър Лю, който сега е специален представител на Китай по въпросите на Корейски полуостров.

Потокът му от публикации към феновете - принципиални и спонтанни отговори на западните антикитайски предубеждения, както и агресивните му атаки срещу неговите хулители бяха препостнати в Туитър повече от 43 000 пъти само от юни до февруари. Голяма част от обществената подкрепа, на която изглежда се радват Лю и неговите колеги в Туитър, обаче всъщност изглежда нагласена.

Седеммесечно разследване на АП и Оксфордския интернет институт, който е катедра в Оксфордския университет, установи, че възходът на Китай в Туитър се дължи на армия от фалшиви акаунти, които препостват в мрежата изявления на китайски дипломати и държавни медии десетки хиляди пъти, прикрито усилвайки пропагандата, която може да достигне до стотици милиони хора - често без да се разкрива фактът, че става въпрос за съдържание, зад което стои правителство.

Китай дарява стотици хиляди дози ваксини на Бангладеш и Сенегал

Повече от половината препоствания, които Лю получи от юни до януари, идват от акаунти, които Туитър е спрял за нарушаване на правилата на мрежата, които забраняват манипулациите. Като цяло, повече от едно на всеки десет препоствания, които 189 китайски дипломати са получили през този период, идват от акаунти, които Туитър е спрял до 1 март. Спирането на акаунти от Туитър обаче не спря прокитайската машина за усилено разпространение на интернет съдържание.

Допълнителен клъстер от фалшиви акаунти, много от които се представяха за граждани на Великобритания, продължи да прокарва подкрепящо китайското правителство съдържание, като събра над 16 000 препоствания и отговори, преди Туитър да ги спре временно за манипулация на мрежата в края на миналия месец и началото на този месец, в отговор на разследване на АП и Оксфордския интернет институт.

Тази изкривена представа за популярност може да повиши статута на китайските автори на послания, създавайки измамното възприятие на широка подкрепа. Тя може също така да изкриви алгоритмите на мрежата, които са предназначени да стимулират разпространението на популярни публикации, потенциално излагайки истинските потребители на китайска правителствена пропаганда. Въпреки че отделните фалшиви акаунти може да не изглеждат въздействащи сами по себе си, с течение на времето и в голям мащаб, такива мрежи могат да изкривят информационната среда, като разширят разпространението и придадат автентичност на китайските послания.

Населението на Китай се е увеличило с над 5 процента за 10 години

"Налице е тектонична, бавна, но голяма континентална промяна във възприятията", каза Тимъти Греъм, старши преподавател в Техническия университет в Куинсланд, който изучава социалните мрежи. "Ако й се придаде определена насока още малко с течение на времето, това може да има огромно въздействие", допълни той. Туитър и други компании вече са идентифицирали фалшиви прокитайски мрежи.

Разследването на АП и Оксфордския интернет институт обаче за първи път показва, че фалшивото увеличаване от голям мащаб на препостванията е повлияло силно върху обществената ангажираност с официалните правителствени акаунти и тези на държавни медии, като допълнително свидетелство, че желанието на Китай за въздействие върху общественото мнение, ако е необходимо осъществявано по прикрит начин, се простира отвъд неговите граници и отвъд основните му стратегически интереси, като Тайван, Хонконг и Синцзян.

Премахването на съдържание от Туитър често идва едва след като седмици или месеци е било активно. АП и Оксфордският интернет институт идентифицираха общо 26 879 акаунта, които успяха да препостнат китайски дипломати или държавни медии близо 200 000 пъти, преди да бъдат премахнати. Те представляват значителен дял, понякога повече от половината от общия брой препоствания, които много дипломатически акаунти са направили в Туитър. Не бе възможно да се установи, дали акаунтите са спонсорирани от китайското правителство.

Туитър каза пред АП, че много от акаунтите са санкционирани за манипулация, но отказа да даде подробности за това какви други нарушения на мрежата може да са били извършени. Туитър заяви, че разследва дали дейността е била предприета на държавно ниво информационна операция. "Ще продължим да разследваме и действащи акаунти, които нарушават политиката ни срещу манипулиране на социалната платформа, включително акаунти, свързани с тези мрежи", посочи в изявление говорител на Туитър.

"Ако имаме ясни доказателства за подкрепяни на държавно ниво информационни операции, първият ни приоритет е да приложим правилата си и да премахнем акаунти, участващи в тези действия. Когато нашите разследвания бъдат завършени, ще разкрием всички акаунти и съдържание в нашия публичен архив", допълни говорителят.

Китайското министерство на външните работи каза, че не прибягва до измами в социалните мрежи. "Не съществува така наречена подвеждаща пропаганда, нито изнасяне на модел за въздействие върху общественото мнение в интернет", изтъкна то в изявление пред АП. "Надяваме се, че съответните страни ще се откажат от своето дискриминационно отношение и предубеждения и ще следват мирен, обективен и рационален подход в духа на откритост и приобщаване", отбеляза китайското външно министерство. 

Последвайте канала на

Novini.bg
294 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ashleymwkda

2021.05.16 | 04:37

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини