Западни страни и правозащитници обвиниха Китай в престъпления срещу уйгурите

  • 13 май 2021 10:15

  • 358
  • 2
Западни страни и правозащитници обвиниха Китай в  престъпления срещу уйгурите
© Getty (архив)

Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и Германия, обвиниха на виртуална среща Китай в масови престъпления срещу уйгурското малцинство и поискаха безпрепятствен достъп за експертите на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Пекин разкритикува вчерашната видеоконференция със 152 участници, включително 51 държави, като "политически мотивирана" и основаваща се на "лъжи".

Китай призова страните членки на ООН да не участват в среща за Синцзян

Миналата седмица китайската мисия в ООН изпрати ноти до много от 193-те страни членки на световната организация с призив да не участват в "антикитайското събитие". Постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн изпрати до 15-те западни съорганизатори на видеоконференцията текстови съобщения, в които изрази смайване от тяхната подкрепа за срещата и ги подкани да "премислят" и да я оттеглят. В противен случай, предупреди той, това "ще навреди на нашите отношения и сътрудничество".

На срещата постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време". "Доказателства, получени от нарастващ брой достоверни източници, включително сателитни снимки, свидетелствата на очевидци и публично достъпни документи на китайското правителство предизвикват сериозна загриженост", подчерта тя.

Тези данни говорят за "програма за репресии срещу конкретни етнически групи", подчерта Удуърд, която по-рано е била посланик на Великобритания в Китай. Тя отбеляза, че в Синцзян религиозните прояви са били криминализирани, а срещу уйгурския език и култура се провежда системна и мащабна дискриминация.

Смята се, че през последните години в лагери в този китайски автономен район са били интернирани около 1 милион души. Повечето от тях са от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство. Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания, отбелязва АП.

В Синдзян има 380 предполагаеми центрове за задържане

Пекин отрича категорично тези обвинения и определя лагерите, които според него вече са закрити, като центрове за професионално обучение, в които са се преподавали китайски език, трудови умения и основи на китайското законодателство. Целта според него е била да се помогне за икономическото развитие ни Синцзян и да се противодейства на екстремизма. През 2016 г. в Китай бяха извършени редица свързани с региона терористични нападения.

Последвайте канала на

358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.13 | 15:27

2
А пък източни страни и правозащитници обвиниха САЩ в престъпления срещу индианците.
тиквата

2021.05.13 | 10:51

1
тиквата нещо да каже за уйгурите??? щото е много компетентен за навални.

Добави коментар

Водещи новини