В Синдзян има 380 предполагаеми центрове за задържане

В китайския автономен район Синдзян има 380 предполагаеми центрове за задържане, като тази мрежа се е разраснала със затягането на мерките за сигурност. Това се констатира в публикувано днес австралийско изследване, предаде Франс прес.

В Синдзян дълго време бяха извършвани кървави нападения, приписвани на уйгури - тюркско мюсюлманско малцинство в Китай. В името на борбата срещу тероризма мерките за сигурност в района бяха затегнати. Над един милион души, основно мюсюлмани, са интернирани в лагери, твърдят правозащитни организации. Според китайските власти обаче това са центрове за професионална подготовка, за да могат местните жители да си намерят работа и да не тръгнат по пътя на религиозния екстремизъм, отбелязва Франс прес.

Институтът за стратегическа политика - мозъчен тръст базиран в австралийската столица Канбера, - обяви, че благодарение на сателитни снимки, свидетелски разкази, статии в печата и търгове за възлагане на обществени поръчки в областта на строителството, е идентифицирал над 380 предполагаеми места за задържане в Синцзян. Австралийските експерти представят тези места, които са различни по размер и изпълняват различни функции, като лагери за превъзпитание, центрове за задържане или затвори.
Броят на центровете за задържане в Синдзян се е увеличил с 40 процента спрямо предишните оценки. Най-малко 61 такива обекта са били построени или разширени между юли 2019 г. и юли 2020 г.

Китай облекчава условията за връщане на чужденци в страната

Тези информации, както изглежда, влизат в разрез с твърденията на китайските власти, че всички хора, които са преминали през т. нар. центрове за професионална квалификация, са получили диплома и са напуснали тези обекти.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин отрече категорично днес съществуването на лагери за задържане в Синдзян и постави под въпрос изводите на Института за стратегическа политика.

Мозъчният тръст е създаден от австралийското правителство и неговото разследване е частично финансирано чрез субсидии от Държавния департамент на САЩ. През последните месеци Вашингтон е на първа линия в критиките по адрес на Пекин, отбелязва АФП.

В средата на този месец китайските власти похвалиха политиката си за професионална подготовка в Синдзян и казаха, че в периода 2014-2019 г. в центровете са били обучени средно по 1,29 милиона души годишно. Според Пекин тази политика е позволила да се намали безработицата и несигурността в района, където от три години не е имало атентати.

Коментари

  1. 2020.09.25 | 11:24
    Щом една дейност се финансира от противастояща страна, е очевидно, че резултатите и изводите не могат да бъдат ОБЕКТИВНИ.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет