Китайската централна банка остави лихвите непроменени за 12-ти пореден месец

  • 20 април 2021 09:58

  • 269
  • 0
Китайската централна банка остави лихвите непроменени за 12-ти пореден месец
© Pixabay

Китайската централна банка остави своите водещи референтни лихвени проценти по заемите непроменени за 12-ти пореден месец, което беше очаквано от финансовите пазари, предаде БНР.

Едногодишният лихвен процент по заемите се запазва на ниво от 3,85%, а петгодишният лихвен процент - на ниво от 4,65%. Едногодишните и петгодишните лихвени ставки бяха намалени за последно през април 2020 г. Това едногодишният лихвен процент беше намален с 20 базисни пункта, а петгодишният лихвен процент - с 10 базисни пункта.

Днешната липса на промяна на лихвената политика не беше изненадваща, тъй като Народната банка на Китай (PBoC) не прибягна по-рано този месец до коригиране на лихвения процент по средносрочния си механизъм за отпускане на заеми, както направи преди последните три промени на лихвите ставки.

Си Цзинпин: Китай иска по-справедлива система на световно управление

Лихвеният процент по заемите е фиксиран ежемесечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки, въпреки че Пекин има влияние върху определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

Повечето икономисти и анализатори не очакват промяна на водещите лихвени ставки поне в рамките на настоящата година. Тъй като икономиката на Китай се развива добре след коронаврусния шок преди година, сега властите в Пекин са фокусирани върху справяне с финансовите рискове.

Дори и при липса на повишаване на лихвените проценти, по-строгите условия на кредитиране обаче ще се превърнат в "насрещен вятър" за икономическата активност през следващите тримесечия, допълват икономистите.

Последвайте канала на

Novini.bg
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини