ЕС изложи план за индийско-тихоокеанския регион и подчерта, че той не е с антикитайска насоченост

  • 19 април 2021 18:24

  • 469
  • 2
ЕС изложи план за индийско-тихоокеанския регион и подчерта, че той не е с антикитайска насоченост
© gettyimages

Европейският съюз реши да засили влиянието си в индийско-тихоокеанския регион чрез използване на области от сигурност до здравеопазване, за да защити интересите си и да контрира растящата китайска мощ. Блокът обаче настоява, че стратегията му не е насочена срещу Пекин, съобщи БТА.

Начело с Франция, Германия и Нидерландия, които първи набелязаха мерки за задълбочаване на отношенията със страни като Индия, Австралия и Япония, 27-членната Общност иска да използва зараждащия се план, за да покаже на Пекин, че е против разпространението на авторитаризъм.

В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война?

Блокът "смята, че ЕС трябва да засили стратегическия си фокус, присъствие и активност в индийско-тихоокеанския регион на основата на пропагандирането на демокрация, върховенство на закона, човешките права и международното право", посочиха външните министри от ЕС в изявление.

Дипломати казаха, че планът не е "антикитайски".

Десетстраничният документ предстои да бъде последван от по-подробна стратегия през септември, съгласиха се външните министри на видеоконференция и заявиха, че желаят да работят с "партньори съмишленици" за спазването на основни права в индийско-тихоокеанския регион. Планът може да означава по-видимо дипломатическо присъствие на ЕС по индийско-тихоокеански въпроси, повече служители на съюза и повече вложения, а може би и по-голямо присъствие в сферата на сигурността като например изпращане на кораби през Южнокитайско море или включване на европейци в австралийски патрули, макар че всички подробности все още предстои да бъдат съгласувани. Въпреки че в него не се споменава подробно Китай, езикът на изявлението на ЕС е код за подкрепа за САЩ при управлението на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в подхода му към Китай, на фона на опасения, че Пекин се стреми към технологична и военна модернизация, която заплашва Запада и неговите търговски партньори в Азия.

Според европейски дипломати страните от индийско-тихоокеанския регион искат ЕС да бъде активен в региона, за да продължи търговията и за да се гарантира, че те няма да се оказват в положение да бъдат изправени пред избор Пекин или Вашингтон, чиито отношения се изострят. Изявлението на ЕС, което последва сходни намерения, изразени от бившата му членка Великобритания, идва на фона на втвърдяване на европейските нагласи към Китай заради репресии на силите му за сигурност в Хонконг, отношението му към мюсюлманите уйгури и пандемията от COVID-19, която за пръв път беше идентифицирана в Китай.

Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг

"ЕС ще продължи да развива партньорства и ще засили взаимодействието с партньори съмишленици и съответните организации в областта на отбраната и сигурността", се казва в изявлението на ЕС. "Това ще включва отговор на предизвикателствата пред международната сигурност, включително морската."

Не е ясно колко далеч е готов да стигне ЕС по отношение на сигурността. Блокът е гладен за нова търговия и възприема индийско-тихоокеанския регион като криещ потенциал. Съюзът изрази ангажимент за сключване на споразумения за свободна търговия с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия. Германският външен министър Хайко Маас предупреди за негативни последици от отсъствие на ЕС, след като Китай и други икономики от азиатско-тихоокеанския регион подписаха документ, който от догодина може да прерасне в най-крупното споразумение за свободна търговия в света. В документа на Евросъюза се допълва, че блокът желае да сключи договор за инвестиции с Китай, за който двете страни постигнаха принципно съгласие в края на миналата година.

Мая Йорданова
469 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2021.04.19 | 21:08

2
ТОВА КОРИТО ДАЛИ МОЖЕ ДА ПЛУВА ПО ВОДА
виж ти

2021.04.19 | 18:45

1
виж ти, ще пропагандират гей парадите и смяната на пола. китайците могат да умрат от смях.

Добави коментар

Водещи новини