Блинкън: САЩ искат да продължат и укрепят ядреното споразумение с Иран

22 февруари 2021 19:12

Блинкън: САЩ искат да продължат и укрепят ядреното споразумение с Иран
© Getty Images/Guliver
309 0

САЩ ще се стремят да продължат и укрепят споразумението между Иран и световните сили за ограничаване на иранската ядрена програма, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В предварително записана реч на конференция в Женева под егидата на ООН за разоръжаването Блинкън каза: "Съединените щати запазват ангажимента си да бъде направено така, че Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. Дипломацията е най-добрият начин за постигане на тази цел."

Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че ако Иран започне отново "да спазва стриктно" сключения през 2015 г. пакт, и неговото правителство ще направи същото, допълни американският държавен секретар.

"В сътрудничество с нашите съюзници и партньори ние ще се стремим да продължим и укрепим Съвместния всеобхватен план за действие (ядреното споразумение) и да обърнем внимание и на други проблемни области като дестабилизиращото поведение на Иран в региона и разработването на балистични ракети и разпространението", заяви Блинкън.

"Иран трябва да изпълнява своите споразумения за гаранции с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и международните си задължения", добави той.

Иран подкани Байдън да върне САЩ към ядреното споразумение

Вчера МААЕ обяви, че е постигнала договорка с Иран за омекотяване на удара от стъпките, които Техеран възнамерява да предприеме тази седмица, които включват прекратяване на внезапните проверки на Международната агенция. Договореностите предвиждат да бъде продължен срокът на "необходимото" наблюдение с още поне три месеца.

Тази новина, която съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на летището във Виена след посещение в края на миналата седмица в Иран, е потвърждение на това, че от утре Техеран наистина смята да ограничи сътрудничеството си с международния ядрен регулатор, отбелязва БТА.

Novini.bg
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини