Руският външен министър е на посещение в Пакистан, основна тема са афганистанските преговори

  • 06 април 2021 18:22

  • 353
  • 1
Руският външен министър е на посещение в Пакистан, основна тема са афганистанските преговори
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи пристигна днес в Пакистан на двудневно посещение, което се очаква да бъде съсредоточено върху усилията за постигане на мир в съседен Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров идва в Пакистан в момент, когато изглежда все по-малко вероятно да бъде спазен крайният срок 1 май за изтегляне на американските войски от Афганистан съгласно сключено миналата година споразумение между САЩ и талибаните.

Според служители, запознати с въпроса, САЩ увеличават усилията за постигане на мирно споразумение за уреждане на афганистанския конфликт, но също така се стремят към удължаване с между три и шест месеца на срока за изтегляне на войските на фона на многократни изявления от президента Джо Байдън, че Америка иска да сложи край на своята най-дълга война.

Талибаните предупреждават да не бъде удължаван срокът и заплашват с още нападения, включително спиране на мораториума върху атаките срещу силите на САЩ и НАТО.

Лавров оглавява 13-членна делегация, включваща руския специален представител за Афганистан Замир Кабулов. Русия все повече се стреми да играе важна роля в мирните усилия, а миналия месец Москва беше домакин на среща между талибаните и представители на афганистанското правителство.

Лавров призова Китай и Русия да намалят употребата на щатски долари

Това е първото посещение на руски външен министър в Пакистан от девет години.

Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши каза, че посещението е показателно за близките отношения между двете страни.

"Пакистан и Русия работят заедно по афганистанския мирен процес", заяви Куреши.

Лавров, който пристигна от Индия, ще се срещне в Пакистан с министър-председателя Имран Хан и с командващия въоръжените сили генерал Камар Джавед Баджва.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lisaa21

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­о­­­я­­т­а­ ­т­­и­­й­­н­­ ­п­­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­-­­ ­­W­­­W­­W­­­.­­B­­G­­1­7­.­­­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини