Бангладеш опитва да се справи с демонстрациите срещу посещението на индийския премиер Моди

  • 27 март 2021 13:57

  • 341
  • 1
Бангладеш опитва да се справи с демонстрациите срещу посещението на индийския премиер Моди
© gettyimages

Бангладеш разположи граничари в различни райони на страната с цел да опази обществения ред, след като радикална ислямистка групировка организира демонстрации срещу визитата на индийския премиер Нарендра Моди, съобщава БТА.

По време на вчерашни протестни прояви в района на главната джамия на Дака се стигна до насилие.

Най-малко седем загинали при пожар в бежански лагер в Бангладеш

Прояви на насилие имаше също така и в други райони на южноазиатската страна, която е с население от 168 милиона души, повечето от които са мюсюлмани. При сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха петима души и много други бяха ранени.

Достъпът до Фейсбук в Бангладеш беше ограничен, заяви говорител на технологичния гигант след получаването на оплаквания от потребители, които не успяват да влязат в социалната мрежа. Бангладешкият министър на телекомуникациите Мустафа Джабар заяви, че неговото министерство не е отговорно за проблемите с достъпа до Фейсбук и че обяснение за създалата се ситуация трябва да дадат правоохранителните органи.

"По заповед на министъра на вътрешните работи и в помощ на цивилната администрация, в различни райони на страната бе разположен достатъчен брой граничари", заяви пред Франс прес полковник Файзур Рахман, без да разкрива точният брой на разположените войници. Военният командир уточни, че разполагането на войниците не е било последвано от прояви на насилие. "Ситуацията е нормална", заяви той.

Белязаните от насилие демонстрации бяха организирани на фона на празненствата в чест на 50-ата годишнина от обявяването на независимостта на Бангладеш. Индийският премиер Нарендра Моди пристигна вчера в Дака по случай годишнината. Визитата на Моди стана повод за демонстрации. Демонстрантите изразиха недоволството от политиката на Моди, която според тях е насочено срещу мюсюлманите в Индия.

Четирима от загиналите вчера демонстранти са членове на ислямистката групировка "Хефазат-е Ислам". Групировката е известна с голямата си мрежа от последователи, която организира масови демонстрации на национално ниво.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Betha21

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­­ ­м­­о­­я­­­т­­­а­­ ­­т­­­и­й­­­н­­­ ­­п­­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­­­W­W­­­.­B­G­­­1­­­7­.­­C­­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини