Reuters: Блинкен е на първо задгранично посещение в Токио за укрепване на американските съюзи в Азия

  • 16 март 2021 08:13

  • 211
  • 1
Reuters: Блинкен е на първо задгранично посещение в Токио за укрепване на американските съюзи в Азия
© Getty images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за задълбочаване на отношенията с Япония както в икономическата, така и в сферата на сигурността, предава Reuters, като пояснява, че първият дипломат на Вашингтон и министърът на отбраната Лойд Остин са на първо задгранично пътуване, в рамките на което ще се опитат да укрепят азиатските съюзи на страната в противовес на Китай и Северна Корея.

Блинкен присъства на виртуална бизнес кръгла маса в резиденцията на американския посланик в Токио. Посещението на двамата в Токио и Сеул е първото турне в чужбина на високопоставени членове на кабинета на президента Джо Байдън. То бе предшествано от виртуална среща на върха миналата седмица на лидерите на САЩ, Япония, Австралия и Индия.

Въпросите на дневния ред варират от свободата на корабоплаването в Южно и Източнокитайско море и сигурността на веригата за доставки, до проблема с ядрения арсенал в Северна Корея и военния преврат в Мианмар.

Американският държавен секретар и министърът на отбраната започват азиатската си обиколка

„Наистина идваме да потвърдим факта, че алиансът е – както обичаме да казваме – е крайъгълен камък на нашия мир, сигурност и просперитет“, подчерта Блинкен в реч пред служителите на американското посолство в Токио. „Икономическите отношения между САЩ и Япония са, както знаете много добре, едни от най-силните в света“, увери Блинкен пред група японски бизнес лидери.

Съгласно думите му, пандемията е разкрила уязвимости в глобалните вериги за доставки на критични продукти, включително медицинско оборудване и консумативи. Ето защо страните трябва да работят заедно за изграждането на сигурни и устойчиви вериги за доставки за в бъдеще, допълни първият дипломат на Вашингтон, предаде Фокус.

Северна Корея вероятно ще бъде също на фокус в преговорите, след като Белият дом заяви, че Пхенян досега е отхвърлял усилията на САЩ да се ангажира с диалог. При откриването на двустранната среща с японския външен министър Тошимицу Мотеги, Блинкен заяви, че иска да работи с Япония и другите съюзници на САЩ в региона за денуклеаризацията на Северна Корея.

Последвайте канала на

Novini.bg
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Princessa23

2021.04.10 | 03:55

1
­В­­и­­­ж­­­т­е­­ ­­­м­­о­я­т­­а­­­ ­­­т­­и­й­­­н­ ­п­у­­­т­­­к­­а­­ ­­­-­­ ­W­­W­­­W­.­­­B­­­G­­1­­7­­­.­­­C­­­L­U­B­

Добави коментар

Водещи новини