Активисти в Тайланд са с повдигнати обвинения за противодържавна дейност и оскърбление към монархията

  • 08 март 2021 15:10

  • 171
  • 0
Активисти в Тайланд са с повдигнати обвинения за противодържавна дейност и оскърбление към монархията
© gettyimages

Прокурори в Тайланд повдигнаха обвинения в противодържавна дейност на 18 продемократични активисти, трима от които са обвинени и в оскърбление на монархията, съобщи БТА.

За противодържавна дейност наказанието е затвор до седем години. Обвиненията са повдигнати заради антиправителствен митинг през септември, а за оскърбление на монархията се смятат критики към членове на кралското семейство в Тайланд.

Тайланд започва ваксинационна кампания

Тайландските власти засилиха правното си настъпление срещу участниците в протестното движение, начело на което стоят студенти. Те настояват за оставка на премиера Прают Чан-оча и правителството му, промени в конституцията, за да стане тя по-демократична, и реформа на монархията, за да могат гражданите да ѝ търсят отговорност.

Последното искане е най-радикалното и най-спорното, защото монархията в Тайланд рядко е била подлагана на обществен контрол и е смятана за неподлежащ на критика стожер на тайландската идентичност, отбелязва АП. За критика или оскърбление на основните членове на кралското семейство наказанието е затвор до 15 години по всеки един от точките на обвинението. Миналия месец прокуратурата вече повдигна обвинения в оскърбление към монархията на четирима от водачите на протеста.

По данни на организацията "Тайландски адвокати за човешки права" обвинения във връзка с протестите са повдигнати на най-малко 382 души, в това число 13 непълнолетни. Най-малко 60 от тях са обвинени в оскърбление на монархията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини