Ухан - 1 година от налагането на пълната карантина заради коронавируса

23 януари 2021 07:01

Ухан - 1 година от налагането на пълната карантина заради коронавируса
© Pixabay
1634 0

Китайският мегаполис Ухан отбелязва днес една година от началото на карантината, наложена заради новия коронавирус, появил се там в края на 2019 г., предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20632

Преди година насред нощта на 11-те милиона жители беше наредено да не напускат домовете си. Гари и летища бяха затворени, пътища блокирани, градският транспорт беше спрян, магазините бяха затворени в продължение на 76 дни. Карантината беше наложена в момент, в който Китай съобщаваше официално за 17 починали с коронавируса.

Година по-късно нищо не напомня в Ухан за това мрачно минало. Хората се разхождат или спортуват покрай река Яндзъ, група пенсионери танцуват в парк, вечер младежи се събират на купони в дискотеки и всичко това, когато голяма част от планетата, в това число и части на Китай, са под карантина заради разпространението на вируса и заради появата на негови по-заразни варианти.

Разкриха ли вече откъде е дошъл COVID-19?

Вчера в киносалоните на Китай излезе филм, който отдава почит на саможертвата на хилядите китайски медици и други останали анонимни лица в битката с коронавируса. Продукцията, наречена "Ден и нощ в Ухан" показва храбрите медици, грижещи се за пациенти в болници, в които ситуацията изглежда "грижливо" овладяна. Във филма не се говори за починалите или за паниката, обхванала града в началото на миналата година.
Китай днес съобщи за 107 нови случая на зараза за денонощие, предаде ТАСС. От тях 17 са внесени отвън, а 90 са вътрешни, в това число 56 в провинция Хайлуцзян, 15 в провинции Хъбей, 13 в провинция Цзилин, 3 в Пекин, 3 в Шанхай.

Общо в страната от началото на пандемията заразените са 88 911, а починалите 4635.
В света коронавирусът взе над 2 милиона жертви.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20632

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1634 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар