Иран ще започне масова ваксинация срещу коронавируса през март

16 януари 2021 16:47

Иран ще започне масова ваксинация срещу коронавируса през март
© Getty Images
383 0

Иран ще започне масова ваксинация срещу коронавируса през март, заяви президентът Хасан Рохани, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22882

"Ще започнем с ваксинацията преди края на годината", каза Рохани по държавната телевизия. Той имаше предвид персийската нова година, която е на 20 март.

"С предимство ще бъдат лекарите и социалните работници", каза Рохани и добави, че след това обхватът постепенно ще се разширява.

Ислямската република ще използва както ирански, така и чуждестранни ваксини и най-вече на иранския Институт "Пастьор", заяви президентът без даде повече подробности.

Твърди се, че ваксината на Института "Пастьор" е иранско-кубинска разработка.

Миналата седмица кубинското министерство на външните работи съобщи, че Хавана ще тества своята ваксина "Соберана 02" заедно с Иран, което Техеран потвърди.

В Куба заразените с коронавирус са малцина, което прави изпитването на препарата трудно, докато в Иран те превишават 1,3 милиона с над 56 000 жертви от началото на пандемията.

В Ислямската република въпросът за ваксините стана повод за напрежение.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей и парламентът забраниха вноса на имунизационни препарати от САЩ, Великобритания и Франция с довода, че те не са безопасни и Иран не бива да се превръща в лаборатория за опасни медикаменти.

Иранската лекарска камара обаче предупреди Рохани, че не бива да се политизира въпросът за ваксините и поиска решения въз основа на научни факти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22882

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
383 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини