НАТО настоява Китай да се включи в усилията за ограничаване на ядрените оръжия

Китай трябва да бъде част от бъдещите споразумения за ограничаване на ядрените оръжия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при участието си във видеоконференция, посветена на оръжията за масово поразяване.

Засега за съжаление Пекин отказва всякакви преговори и това буди тревога. Убеден съм, че всички имат интерес от постигането на договор за ограничаване и предвидимост на ядреното въоръжение, добави той. Столтенберг отбеляза, че Китай, Иран и Северна Корея напредват с ядрените си програми и това отдалечава света от премахването на атомните оръжия.

НАТО: Дори и най-големите страни не могат да се справят с днешните световни предизвикателства

По думите му с изтичането на двустранния договор между САЩ и Русия в тази област догодина светът не може да остане без необходимата правна рамка за надзор над този вид въоръжение.

Генералният секретар посочи, че благодарение на досегашните договори между Вашингтон и Москва от 1994 г. насам ядрените ракети на двете страни са били намалени до 1550 в Европа и това е съкращение с 90 на сто.

По думите му едва три страни от НАТО разполагат с ядрено оръжие. Целта ни не се е променила - свят без атомно въоръжение. Засега обаче това оръжие остава застраховка за мир и начин за сдържане, посочи Столтенберг.

Коментари

  1. 2020.11.10 | 15:59
    Когато се распуснат военните блокове като НАТО, СЕАТО, АСЕАН и тем подобни и Китай и Северна Корея и Иран ще се включав в договорите за унищожение на ядрените оръжия.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет