Помпейо: Пекин донесе лоши сделки и беззаконие в Шри Ланка

  • 28 октомври 2020 12:01

  • 285
  • 0
Помпейо: Пекин донесе лоши сделки и беззаконие в Шри Ланка
©

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна на посещение в Шри Ланка в рамките на азиатската си обиколка, която има за цел да спечели съюзници в усилията за отпор на растящото през последните години политическо и военно влияние на Китай в региона, предаде Ройтерс.

Помпейо пристигна в малката островна държава в Индийския океан от Индия и отново започна визитата си с остри критики към политиката на Китай. "Ние виждаме от лошите сделки, (които Пекин предлага), от нарушенията на суверенитета и от беззаконието по суша и по море, че Китайската комунистическа партия е хищник, докато САЩ действат по различен начин. Ние идваме тук като приятел и като партньор", каза държавният секретар на предавана по телевизията пресконференция в столицата Коломбо.

Китай към САЩ: Не изнудвайте Шри Ланка

За разлика от Индия, която е в състояние на военно противопоставяне с Китай, Шри Ланка е близък съюзник на Китай, който е инвестирал там милиарди долари в пристанища и магистрали като част от инициативата "Един пояс, един път", лансирана от китайския президент Си Цзинпин.

Според Вашингтон тази инициатива има за цел да хване в дългов капан малки страни.

Външният министър на Шри Ланка се изказа по-сдържано на пресконференцията, като посочи, че неговата стана е неутрална и необвързана и иска мир и добри отношения с всички. "Ние се надяваме да продължим нашите отношения със САЩ и с другите страни", отбеляза той.

Последвайте канала на

Novini.bg
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини