Китай към САЩ: Не изнудвайте Шри Ланка

Китай протестира срещу действията на САЩ, които "изнудват Шри Ланка", след като Вашингтон каза, че островната държава в Индийския океан трябва да направи "труден, но необходим избор" относно връзките си с Пекин, предаде Ройтерс.

Тази позиция изрази посолството на Китай в Шри Ланка малко преди пристигането там днес на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на обиколка из Азия, чиято декларирана цел е да се даде отпор на растящото китайско влияние в региона.

"Ние твърдо се противопоставяме на опитите на САЩ да използват посещението на държавния секретар, за да подстрекават и да се намесват в отношенията между Китай и Шри Ланка, да притискат и да изнудват Шри Ланка", се казва в декларацията на посолството, оповестена късно снощи.

Пекин е инвестирал милиарди долари в инфраструктурни проекти в Шри Ланка в рамките на инициативата на китайския президент Си Цзинпин "Един пояс, един път", която има за цел да свърже Азия, Европа, та дори и по-нататък. Тези действия на Китай сериозно разтревожиха Индия и САЩ.

Помпейо съобщи за назначаването на специален координатор по въпросите на Тибет

Посолството посочва, че връзките между Китай и Шри Ланка датират отпреди 2000 години и че двете страни нямат нужда трета стана да им диктува какви отношения да развиват.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет