Япония отхвърля договор за забрана на ядрените оръжия

  • 26 октомври 2020 14:54

  • 456
  • 0
Япония отхвърля договор за забрана на ядрените оръжия
© getty images

Япония заяви днес, че няма да подпише договор на ООН за забрана на ядрените оръжия и не подкрепя влизането му в сила догодина, предаде Асошиейтед прес.

По този начин правителството отхвърли желанието на оцелели от атомните бомбардировки японци, които призовават страната да се присъедини към споразумението и да работи за свят без ядрени оръжия.

ООН потвърди в събота, че 50 държави са ратифицирали договора, проправяйки пътя за влизането му в сила до 90 дни. Съобщението беше приветствано от противници на ядрените оръжия.

Споразумението обаче среща силна съпротива от САЩ и други водещи ядрени сили.

Япония пуска водата от АЕЦ „Фукушима” в океана

Главният секретар на японското правителство Кацуноби Като каза, че Токио споделя стремежа за свят без ядрени оръжия, но не смята, че договорът е начинът за постигането на тази цел.

"Подходът на Япония е различен от този на договора и няма промяна в нашата позиция да не го подпишем", заяви той.

"Съмняваме се дали нараства подкрепата дори сред държавите без ядрени оръжия, а камо ли сред държавите с ядрени оръжия", заяви Като.

По думите му Япония иска да работи за преодоляване на различията по тази тема между ядрените сили и държавите без ядрени оръжия.

Японци, оцелели от атомните бомбардировки, подновиха призива си Япония да подпише договора за забрана на ядрените оръжия.

 

Япония отказва да подпише договора, въпреки че е единствената държава в света, преживяла ядрени нападения. Тя също така не иска да притежава, произвежда или приема на своя територия ядрени оръжия.

В Япония са разположени 50 000 американски войници, а страната е защитена от американския ядрен чадър. Нейният договор за сигурност със САЩ също така усложнява усилията за присъединяването й към споразумението за забрана на ядрените оръжия, тъй като укрепва способностите на армията й да се справи със заплахи от Северна Корея и Китай.

"Необходимо е да отговорим по подходящ начин на сегашните заплахи за сигурността, като поддържаме или засилваме възможностите си за възпиране. Трябва да бъдем реалисти за насърчаването на ядреното разоръжаване", каза Като.

Novini.bg
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини