Азербайджанският президент вярва, че конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен

  • 15 октомври 2020 19:40

  • 649
  • 0
Азербайджанският президент вярва, че конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен
© Getty Images/Guliver (архив)

Азербайджанският президент Илхам Алиев изрази днес увереност, че конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен след близо 30 години преговори, но предупреди, че неговата армия ще вземе под контрол всички райони около анклава, ако Армения продължава да "действа негативно", предаде Ройтерс, като се позовава на интервю на Алиев за турския телевизионен канал НТВ.

Алиев каза, че неговите сили контролират вече два от петте големи района в Нагорни Карабах и че те ще ще превземат всички, ако Армения не се съгласи да се изтегли от областта съгласно точно определен срок.

Лавров и Борел са обсъдили положението в Нагорни Карабах и Беларус

Алиев добави, че международните структури като Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ ще действат за решаване на въпроса след 28 години безуспешни преговори, цитира БТА.

На въпрос по повод руско предложение за разполагане на военни наблюдатели в Нагрони Карабах, Алиев е посочил, че подобна стъпка ще се обсъжда към края на конфликта и тя ще изисква одобрение от Азербайджан.

Русия: Няма да има промени във формата на мирните преговори за Нагорни Карабах

Алев е заявил в интервюто, че Азербайджан досега е взел под контрол до 40 населени пунка - градове и села, в Нагорни Карабах от началото на боевете, съобщава ТАСС.

Азербайджан е готов да разгледа предложения за международни усилия за осигуряване на мир в Нагорни Карабах след приключване на военното противопоставяне, е изтъкнал Алиев.

Абсолютно ясно е, че след приключване на военното противопоставяне трябва да има определени международни усилия за осигуряване на мира. Какви ще бъдат те - политически или предложения във военната сфера - ние сме готови да разгледаме това. Естествено, този въпрос трябва да се обсъжда в международен план. Но кога ще стане това, не мога да кажа, е посочил азербайджанският президент.

Ние сега се намираме в процес на военно разрешаване на пролема. Ние искаме този процес да завръши възможно най-скоро и след това да започне дипломатически процес, е заявил Алиев, като е добавил, че конфиктът не може да бъде решен само по военен път. След активните стълкновения страните трябва да помислят за мирно споразумение и това ще стане по политически път. Ето защо военно-политическият път е най-приемлив, е изтъкнал Алиев.

Той е предупредил, че Азербайджан ще продължи да напредва в Нагорни Карабах, докато арменската страна не спазва режима на прекратяване на огъня.

Ние ще вървим напред. Те /арменската страна - бел.ТАСС/ трябва да спазват прекратяването на огъня, защото те го нарушиха. Смятам, че ръководството на Армения трябва да излезе с ново изявление за това, че е ангажирано с прекратяване на огъня и го спазва. Тогава ние ще се спрем, е посочил Алиев.

Той е заявил в интервюто, че Баку и Анкара не са обсъждали въпрос за създаване в Азербайджан на турска военна база.

Радина Лазарова
649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини