Посолството на Азербайджан в Москва: Вината за Нагорно-Карабахския конфликт е на Армения

На 27 септември 2020 година въоръжените сили на Армения по няколко направления подложиха на обстрел с използване на различни видове оръжие, включително и на тежка артилерия, населени места, а също така военни позиции на Азербайджан, което доведе до жертви и ранени сред мирното население и военнослужещите. Това се казва в изявление на Посолството на Република Азербайджан в Москва във връзка с ескалацията на бойните действия в зоната на Нагорно-Карабахския конфликт. 

Вижте какво се казва в позицията, изпратена до медиите от послството на Азербейджан в България:

Отговорността за сегашното изостряне на ситуацията изцяло се носи от вонно-политическото ръководство на Армения, чиито действия доведоха до юлските събития по Товузкото направление, в резултат на което загинаха азербайджански военнослужещи и мирни жители, до залавянето от азербайджански военни през август на ръководителя на диверсионна група, изпратена за извършване на терористични акции.

Боян Чуков за конфликта в Нагорни Карабах: Имаме предпоставки за нова война

Опитите за промяна на формата на преговорите, изказването „Карабах – това е Армения и точка”, провеждането в люлката на азербайджанската култура, древния град Шуша на „инагурацията” на главата на марионетния режим, решението за преместване в Шуша на така наречения парламент, заявлението на министър председателя на Армения за създаването на „доброволчески” военни подразделения, провеждането на военни учения в окупираните територии, унищожаването на културно-историческото наследство на Азербайджан, както и политиката на Армения за незаконно заселване на тези територии, което съгласно международното хуманитарно право представлява военно престъпление, доведоха до провалянето на преговорите в рамките на мирния процес. 

Целта на Армения е с всякакви методи да запази статуквото на окупираните територии и да отвлече вниманието на собственото си население от твърде сериозните социални и икономически проблеми в страната.

Нагорни Карабах съобщи, че още 26 негови войници са убити в боеве с азербайджанските сили

В обръщението си към народа Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Азербайджан няма военни цели на територията на Армения. Азербайджан защитава своята териториална цялостност и открито води своята политика. Държавният глава подчерта, че Нагорни Карабах е изконна историческа азербайджанска земя и целият свят го признава като неразделна част на Азербайджан.

Посолството нееднократно е заявявало в средствата за масово осведомяване, експертните и политическите кръгове, че азербайджанският народ никога няма да се примири със загубата на свои земи и на бисера на Карабах град Шуша. За съжаление дългогодишните преговори за връщане на териториите с мирни средства не доведоха до успех и, съответно, Азербайджан е принуден да използва законното си право на самоотбрана съгласно Устава на ООН и да принуди агресора да освободи азербайджанските земи.

Азербайджан не може безкрайно да води безрезултатни преговори, да се примирява с окупирането на 20% от своята територия и наличието на един милион бежанци и принудително преселени, от които почти 300 хиляди са изгонени от територията на самата Армения.

Посолството призовава организациите на диаспората на територията на Русия с разбиране да се отнесат към създалата се ситуация и да действат в рамките на приетите норми и законите на Руската Федерация. Трябва също така да се отбележи, че в рамките само на един ден към Посолството се обърнаха повече от 50 наши съотечественици с желание да защитят Родината. Като изразяваме дълбока благодарност за проявения патриотизъм, самоотверженост и солидарност, при това информираме, че Азербайджанската армия е способна самостоятелно да решава всякакви задачи, свързани с освобождаването на окупираните територии.

Посолството изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите военнослужещи и цивилни в Азербайджан. Вечна памет на героите, паднали за освобождението на Родината, и нека спят спокойно вечния си сън!

Генералният секретар на ООН разговаря с лидерите на Азербайджан и Армения

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет