Заради COVID-19 Япония ще отбележи скромно 75-годишнината от своята капитулация във Втората световна война

  • 14 август 2020 20:47

  • 701
  • 0
Заради COVID-19 Япония ще отбележи скромно 75-годишнината от своята капитулация във Втората световна война
© Getty Images/Guliver

Япония ще отбележи утре скромно 75-годишнината от своята капитулация във Втората световна война заради коронавируснната пандемия, предаде Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе и император Нарухито ще присъстват на официална церемония в зала и се очаква да изпратят ритуални дарове в храма "Ясукуни" в Токио, но няма да го посетят лично, за да не разгневят Сеул и Пекин. Храмът е посветен на загиналите във войната японци, включително 14 лидери, осъдени като военнопрестъпници от трибунала на Съюзниците.

През декември 2013 т. Абе посети "Ясукуни" и това предизвика острите реакции на съседните държави, които възприемат храма като символ на японската военна агресия в миналото. Оттогава премиерът не е посещавал лично храма, а е пращал до него послания чрез своя съветник.

Япония отбелязва 75 години след ядрената трагедия

Корейците, които отбелязват датата като ден на своето национално освобождение, все още помнят японската колонизация на полуострова от 1911 до 1945 г. Китайците също имат мрачни спомени от нашествието на японски войски и окупацията аа части от Китай през периода 1931-1945 г. Отношенията между Сеул и Токио са обтегнати и заради спора за изплащането на обезщетения за корейците, извършвали робски труд в мини и фабрики на колонизаторите, както и за корейките, "работили" във военните публични домове.

На светската церемония утре ще присъстват около 530 човека, сред които потомци на загинали във войната, докато през миналата година присъстващите бяха над 6000. Всички, включително император Нарухито и императрица Масако, ще носят предпазни маски при спазване на социална дистанция. Инструментално изпълнение ще замести изпяването на националния химн, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини