Япония отбелязва 75 години след ядрената трагедия

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка над град Хирошима, извършена преди 75 години.

Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в "Парка на мира" в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.

Япония отбелязва 74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима

Точно в 8,15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, отекна камбанен звън, последван от минута мълчание, спазена в цялата страна. За Страната на изгряващото слънце почитането на паметта на жертвите е много емоционален момент, който е вписан в колективната памет на японската нация.

На възпоменателната церемония в Хирошима японският премиер Шиндзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие. Другата основна цел, подчертана на тазгодишната церемония, е за отговорността уроците от миналото да бъдат предадени на бъдещите поколения, за да не може да се повтори тази трагедия.

Мариета Арабаджиева, съветник в посолството на България в Япония, разказа пред БНР за инициативите в Деня на Хирошима.

По думите ѝ важен елемент от церемонията е поставянето на свитък от кмета на града с имената на 4943 жертви на бомбардировката, които са починали само през изминалата година. С тях общият брой на жертвите, почетени в мемориалния комплекс, е 324 129 души.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет