Бум на пластмасовите отпадъци в Тайланд заради пандемията

Огромни количества отпадъци от пластмаса за еднократна употреба се натрупаха в Тайланд през периода на карантината заради коронавируса, след като търсенето на храна за вкъщи скочи и това провали усилията на страната да намали зависимостта си от екологичния бич, предава БТА.

Заразата даде различни резултати за околната среда в Тайланд.

Дюгони (едри морски бозайници - бел. прев.), костенурки и видри се връщат на плажове, които иначе биха били претъпкани с туристи.

В градските райони обаче купища пластмасови кутии за храна, прибори за хранене и торбички задръстват канали, реки и сметища, в момент когато хората останаха по домовете си заради епидемичната заповед.

Градският боклук почти се е удвоил между януари и март спрямо година по-рано главно заради засилването на доставките на храни, казва Виджарн Симачая, президент на Тайландския екологичен институт.

Само в Банкок през април е отчетен скок на отпадъците с 62 %.

"Ситуацията наистина е обезпокоителна", допълва той.

В мрежата от канали на Банкок събирачите на боклук вадят от зловонните води пластмасови бутилки, торбички и кутии.

"В Тайланд замърсяването с пластмаса може да убие повече хора (от коронавируса)", коментира 12-годишната екоактивистка Ралин "Лили" Сатидтанасарн, която е сравнявана с шведката Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична.

Пластмасова детоксикация

Тайланд заедно с Индонезия, Филипините, Китай и Виетнам произвеждат половината от пластмасовите отпадъци в световните океани, според данни на кампанийната група Ocean Conservancy.

През последната година всички тези страни обещаха или въведоха нови правила за забрана на еднократните пластмасови торбички и други артикули за изхвърляне.

През януари Тайланд забрани пластмасовите торбички в супермаркетите и универсалните магазини.

Преди това тайландците използваха средно по осем торби на ден, 12 пъти повече от жител на ЕС.

И докато кралството се справяше добре с вируса, с малко над 3100 заразени и под 60 смъртни случая, страховете от заразяване върнаха с пълна сила пластмасата за еднократна употреба.

Новото нормално идва с повече пластмаса - прибори за хранене в стерилизирани торбички и подправки в пакетчета с цип.

"Голяма част (от допълнителната пластмаса) ще се озове в реките и океаните", предупреждава Тара Буакамсри от Грийнпийс Тайланд.

Той казва, че кризата е подчерта крайната необходимостта от по-добро управление на отпадъците в страна, в която са рециклирани само около 19 % от двата милиона тона пластмасови боклуци, произведени миналата година.

Правителството си е поставило за цел до 2027 година пластмасата в обща употреба да бъде 100 % рециклируема.

Останалите четири големи страни замърсители с пластмаса в Азия тепърва ще дават подробни данни за използването на този материал в периода на вируса.

Някои градове в Япония обаче отчитат увеличение на пластмасовите отпадъци, макар гражданите им да имат по-добро отношение към рециклирането.

Загрижено за трайното пристрастяване на Тайланд към пластмасата, гражданското общество се надява да даде тон за обществена детоксикация.

Учен в Северен Тайланд ръководи екип, който павира пътища с пластмасови торбички, смесени с пясък.

Композитните плочки са по-леки за транспортиране и могат да издържат до 400 години, преди да се разпаднат, твърди Вечсаван Лакас от университета в Чианг Май Раджабхат.

Вдъхновението му да намери алтернатива идва след разходка до плажа с двамата му малки синове, които открили места в покрайбрежните води, пълни с пластмасови отпадъци.

Само че мащабът на тайландската пластмасова индустрия прави малките печалби да изглеждат необичайно големи, казва той, настоявайки, че е необходима по-голяма политическа воля, за да се променят както потребителските навици, така и източниците на суровини.

"Заради влиянието на нефтохимическата промишленост за правителството ще е трудно да прилага агресивна политика", предупреждава той.

"Промяната в манталитета ще отнеме години", прогнозира ученият.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет