В Хонконг приеха закон, който криминализира неуважението към химна на Китай

  • 04 юни 2020 17:28

  • 267
  • 2
В Хонконг приеха закон, който криминализира неуважението към химна на Китай
© Getty Images

Парламентът на Хонконг прие днес закон, криминализиращ неуважението към националния химн на Китай, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според местната продемократична опозиция това е поредната мярка на Пекин за затягане на хватката му над полуавтономната китайска територия, предава БТА.

Законът бе приет на второ четене с 41 гласа "за" при един "против". Опозицията бойкотира гласуването, тъй като беше гарантирано, че пропекинското мнозинство ще го спечели.

Този ход идва броени дни, след като китайските власти решиха да прокарат закон за националната сигурност в Хонконг, който според САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, както и международни правозащитни организации, ще подкопае свободите в района.

ООН с критики към Китай заради цензура и липса на свобода на словото

Приетият днес в Хонконг закон постановява, че учениците в началните и средните училища трябва да учат да пеят "Марша на доброволците", а също да познават неговата история и церемониал.

За неуважение към химна се предвиждат наказания до три години затвор и глоби до 50 000 хонконгски долара (6450 американски долара).

Китайският химн беше освиркван на футболни мачове, където запалянковци понякога пееха песента "Слава на Хонконг", станала емблематична за продемократичното движение в района, който е световен финансов център.

Полицаи и пожарникари влязоха по-рано днес в хонконгския парламент, след като двама продемократични депутати хвърлиха в залата течност със силно неприятна миризма, за да протестират срещу смазването на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин от китайската армия преди 31 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
как стои въпросът

2020.06.04 | 19:14

2
за неуважението на българския химн у нас?
сащ

2020.06.04 | 18:32

1
сащ да си гледат свободите у тях. стига са използвали хуманни предтекствове за осъществяване на влияние и натиск.

Добави коментар

Водещи новини