След горещата вълна от Африка зимата се върна в Източна Турция

  • 26 май 2020 10:26

  • 2669
  • 0
След горещата вълна от Африка зимата се върна в Източна Турция
© Pixabay

След горещата вълна от Африка студен фронт, носещ със себе си силни ветрове, снеговалеж и градушка, върна зимата в източните окръзи на Турция, съобщава "Дейли сабах".

Метеорологичната служба на страната предупреди, че поройни дъждове се очакват в североизточните окръзи Ерзинджан, Карс, Агръ, Ъгдър и Ардахан и в източния Ван, като скоростта на вятъра ще достига 80 км/ч.

Властите предупреждават за възможни наводнения, гръмотевични бури и падащи предмети, като призовават за бдителност.

Къде отиде топлото майско време?

Силните ветрове вече нанесоха редица щети в района като повредени покриви и сгради, изпочупени съоръжения на оранжерии, прекъсване на електрическата мрежа, предава БТА.

Снеговалежи по по-високите части в Източна и Северна Турция затрудниха пътното движение. Особено засегнат от снега беше окръг Ерзинджан, където много планински проходи бяха блокирани, селски пътища недостъпни, а шофьорите трябваше да използват вериги по главните пътища в района.

70-годишен овчар беше открит мъртъв, след като попаднал в снежна буря извън селото си.

Внезапен снеговалеж е изненадал и група пастири в северния окръг Кастамону, които се оказали блокирани със стоката си в планинско плато. Най-малко 80 овце от стадото са умрели от студ или изтощение. Овчарите са намерили подслон в близко село с част от оцелелите животни.

В окръг Гиресун са били спасени над десет пастири и около 4000 овце, след като местните власти разчистили пътищата от снега и откарали фураж за животните.

Сили на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) и жандармерията са спасили над 30 души, включително овчари и техните семейства, блокирани в района на град Нурхак, окръг Кахраманмараш.

Последвайте канала на

Novini.bg
2669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини