Китайците предпазливо се връщат на работа

  • 09 март 2020 16:15

  • 2317
  • 3
Китайците предпазливо се връщат на работа
© Gettyimages

Китай постепенно се връща към работа, макар и с неравномерни крачки, след повече от месец на прекъсване заради коронавируса, когато много фабрики функционираха с под половината от капацитета си, а служителите в офиси избягваха колегите си.

Намалява броят на нови случаи на вируса, регистрирани извън провинция Хубей - епицентъра на епидемията, - и по-голямата част на Китай вече измества вниманието си към връщането към бизнеса. Вече 21 от 31 континентални провинции са снижили нивата на извънредните мерки срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Гризането на ноктите крие риск от зараза с коронавируса

Ян Лу, която работи в отдела за продажби в компания за сигурност в южния град Шънчжън, казва, че в нейния офис около 300 човека са се върнали на работа, но тя се опитва да стои далеч от хора. "Идвам в офиса преди останалите и си тръгвам късно", казва тя.

Отново са отворени около 80 на сто от ресторантите и търговските центрове в големи градове като Пекин и Гуанчжоу, обяви в четвъртък онлайн търсачката Байду, но посещаемостта в ресторанти и молове е слаба. Над 90 на сто от предприятията в голямата южна провинция Гуандун са подновили работа във вторник, съобщиха държавни медии. Картината все още е разнообразна, в зависимост от мястото и типа на предприятията.

Въпреки твърденията на правителството от петък, че 60 процента от логистичните фирми в цял Китай отново работят, анализи на брокерската компания "Номура" свидетелстват, че към 1 март само 44 на сто от предприятията в сектора, който бе пряко засегнат от епидемията, са на крака и работят, което е повече от 37,7 на сто седмица по-рано.

"Да се отвори отново една фабрика е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да сложите охрана и да наемете няколко чистачки, и сте напълно готов", заяви представител на властите в град Вънчжоу, пожелал да запази анононимност поради деликатността на въпроса. "Но възобновяването на производството е съвсем друга работа", каза той и отбеляза, че пазарното търсене, наличието на работници и намирането на адекватни доставки на защитни екипировки като маски са истинските предизвикателства.

Испания изготви план за справяне с икономическите последици от коронавируса

Работодателите също се опасяват от инфекция на работното място. "Ако някой даде положителна проба за вируса, всички наети лица трябва да бъдат поставени под карантина и през това време трябва да им плащате. Това не е честна търговия", казва представителят.

"Белите якички" започва да се връщат в офисите, но мнозина от тях не са склонни към социални контакти. На работните места са редуцирани контактите през обедните почивки, а в офис сградите е ограничаван броят на хората в асансьорите. В по-голямата част на Пекин е разрешено офисите да оперират до 50 на сто от капацитета си и само до 30 на сто в квартала Дунчън.

Един административен служител в училище в Шанхай каза, че му е било наредено да изяжда обяда си сам на своето бюро и всеки ден да докладва на отдела за човешки ресурси за всички хора, с които е бил в "близък контакт". Училищата в този град все още са затворени.

Мнозина изобщо не се връщат в офисите си. Служител в "УиУърк" (WeWork), който няма право да говори с медии, заяви, че само 10-20 на сто от служителите в осемте офиса на компанията в Шънчжън са се върнали на работа след избухването на епидемията. Говорител на компанията каза, че безопасността е неин приоритет, но не коментира броя на завърналите се на работа.

Ричард Крагс, ръководител на базираната в Шънчжън кетерингова компания "Ном Ном", пресметна, че на работа са се върнали около 30-40 на сто от работниците във фабриките, които тя обслужва в провинция Гуандун, и казва, че бизнесът има спад от 80 процента спрямо предната година. Преди епидемията "Ном Ном" е раздавала до един милион блюда месечно за фабрики, училища и офиси из провинцията.

Местните власти оказват финансова подкрепа на предприятията, за да могат да оцелеят. В южния град Чжухай на компаниите се отпускат по 500 юана (72 долара) за всеки новонает служител, а на компаниите се изплащат по 80 юана дневно (11,5 долара) обезщетение за всеки техен служител, който е още в изолация в провинция Хубей.

Фу Жуняо каза, че работниците в неговата фабрика в източната провинция Чжъцзян, производител на празнично осветление, били чули, че правителството отпуска по 2000 юана (288 долара) на човек. Той каза, че не е получавал такива облаги и че не знае как да кандидатства за тях. Досега само 10 на сто от персонала му се е върнал на работа. "Те казват: ти нали ще дадеш тези пари на нас? Мислят си, ако дадеш първо на нас, тогава ще дойдем".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2317 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
знаещ

2020.03.09 | 16:49

2
Най-новото, но няма го пуснат в интернет пространството, а именно: сирийската армия е размазала турците и ги е принудила да се оттеглят много назад. В същото време, американците и арабите са счупили телефоните, да молят Путин да ограничи добива на нефт..в смисъл за да се задържат цените високи....ДЕМОКРАЦИЯ!!! WHAT THE FUCK?!!!
този сайт

2020.03.09 | 17:40

3
обслужва само ,КРАДЛИВАТА ШАЙКА.
Солар

2020.03.09 | 16:34

1
Те китайците започват да го преборват, при нас тепърва ще се разпространява.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини