Новият коронавирус не е по-опасен от обичаен грип, твърди японски експерт

  • 05 февруари 2020 10:36

  • 1538
  • 0
Новият коронавирус не е по-опасен от обичаен грип, твърди японски експерт
© Pixabay

Новият тип коронавирус 2019 - nCoV по степен на опасност е близък до обичайните грипни вируси и досега не е предизвикал в Япония нито едно заболяване с тежки симптоми, съобщи ТАСС. Оценката е на председателя на Японската асоциация за изучаване на инфекциозните заболявания проф. Кадзухиро Татеда в интервю за в. „Никей“.

Националният институт по инфекциозни болести изследва този коронавирус, изолиран от организма на заразен човек. Установено бе, че не са протекли никакви генни мутации, предизвикващи инфекциозен и поразяващ потенциал. Новият коронавирус не притежава някаква особена опасност, той е близък до вирусите на обичайния грип“, каза той.

Расте броят на болните от коронавирус

Професорът изразява учудване от големия брой смъртни случаи в Китай вследствие на пневмонии, развити след зараза с коронавируса. „В Япония няма нито един заболял в тежко състояние.Възможно е това да е свързано с разликите в системите на лечение“, добавя той.

Проф. Татеда подчертава, че при лечението на заболелите не е необходимо да се носят защитни костюми, които според него въздействат угнетяващо на пациентите. В Япония официално са потвърдени 23 случая на зараза с коронавируса 2019-nCoV. 10 души бяха диагностицирани и на японски круизен кораб, който е в пристанище Йокохама.

В Китай заразените са над 23 600 души, повече от 490 души починаха.

Последвайте канала на

Novini.bg
1538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини