В Хонконг ще ревизират учебниците с цел да се "предотврати бъдещо насилие"

  • 06 януари 2020 17:26

  • 308
  • 1
В Хонконг ще ревизират учебниците с цел да се "предотврати бъдещо насилие"
© Getty Images/Guliver

Учебниците в Хонконг ще бъдат ревизирани, "за да се предотврати бъдещо насилие", обявиха днес китайските власти, цитирани от ДПА.

Законопроектът е предложен от пропекинския депутат в градския парламент Юнис Юнг с цел да се предотврати политизирането на учениците, и е бил одобрен в петък от парламентарна подкомисия, създадена специално за целта, съобщи държавния вестник "Глоубъл таймс", цитиран от ДПА.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу новогодишно шествие от десетки хиляди протестиращи

Потребители на социалните мрежи и учители са приветствали новата мярка, пише вестникът. В много постове в социалните мрежи обаче има и обвинения срещу правителството на автономната китайска провинция, че то се опитва да промие мозъците на следващото поколение в Хонконг. Депутатът Тед Хуей изрази пред подкрепяната от правителството телевизия Ер Ти Ейч Кей опасения, че именно такъв ще бъде резултатът от новата мярка.

Според "Глоубъл таймс" въпросната подкомисия иска да бъдат отстранени от учебната програма всякакви материали, както и учителски мнения, които могат да влияят отрицателно на учениците.

Местният министър на образованието Кевин Йънг каза, че е трудно да бъдат ревизирани всички учебни материали, използвани в Хонконг, затова ще се разчита на отделните училища сами да гарантират, че образователните материали ще се използват професионално, отбелязва БТА.

Протестиращите в Хонконг организираха нови шествия и помрачиха празничното настроение

Последвайте канала на

Novini.bg
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.06 | 19:32

1

Скапани комунисти!

Добави коментар

Водещи новини