Япония отлага плановете за изнасяне на отработеното гориво от ядрената централа "Фукушима"

  • 27 декември 2019 21:51

  • 1164
  • 0
Япония отлага плановете за изнасяне на отработеното гориво от ядрената централа "Фукушима"
© gettyimages

Япония реши да отложи с пет години изваждането на хиляди пръти отработено ядрено гориво от ядрените реактори на опустошената от катастрофално земетресение и цунами атомна електроцентрала "Фукушима", съобщава БТА.

Японското правителство преразгледа "пътната карта" за извеждане от експлоатация на ядрената централа и призова нейния оператор, компанията "Токио електрик пауър" да засили мерките за безопасност. Съгласно новата пътна карта компанията оператор ще започне да изважда ядреното гориво от реактор 1 на централата през фискалната 2027 или фискалната 2028 г., обяви правителството.

Японското правителство предлага изпускане на вода от АЕЦ "Фукушима"

При реактор 2 тази процедура се очаква да започне с една до три години закъснение - между 2024 г. и 2026 фискална година.

На 11 март 2011 г. централата бе разтърсена от мощно земетресение, а последвалото го цунами причини големи щети, включително и разтопяване в три от шестте реактора. Десетки хиляди жители на околностите така и не можаха да се приберат в домовете си заради радиацията.

Изваждането на разтопеното гориво от трите реактора е най-рискованата операция в процеса по извеждане на централата от експлоатация. Токио има намерение да завърши до март 2032 г. процеса по преместване на 4741 пръти отработено ядрено гориво от всичките шест реактора на централата. Работата по отстраняване на отработеното гориво вече приключи в реактор 4. Целият процес по извеждането на централата от експлоатация се очаква да трае около 40 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини