Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна централа "Фукушима 1"

  • 13 април 2021 07:02

  • 3160
  • 3
Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна централа "Фукушима 1"
©

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", съобщи днес правителството, цитирано от световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея. Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Япония отбелязва десет години от ядрената катастрофа във Фукушима

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия.

Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни състезания ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ "Фукушима 1", отбелязва БТА.

Novini.bg
3160 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kes

2021.04.13 | 14:29

3
Нищо ново по света.Изядохме Чернобил сега е ред на Фокушима.

2021.04.13 | 07:57

2
И това ли ще се препише на обикновения човек на сметката? Нали уж ние сме виновни за измисленото глобално затопляне и вс там глобалисткиъжи
Фукушима 1 е строена от

2021.04.13 | 07:44

1
бездарната компания Уестингхоус, с която седесарската мутро-мафия сключи договор за строеж на АЕЦ Белене. Същата краварска компания доведе до пожар най-голямата АЕЦ в света Запорожката, в Украйна, с доставка на неподходящи уранови пръти. Смърт на седесарите.

Добави коментар

Водещи новини