Си Цзинпин пристигна на посещение в Макао при строги мерки за сигурност

  • 18 декември 2019 14:40

  • 239
  • 0
Си Цзинпин пристигна на посещение в Макао при строги мерки за сигурност
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в бившата португалска колония Макао, за да участва в празненствата по повод 20-годишнината от връщането на полуавтономния град на Пекин, предадоха световните агенции.

Визитата на Си е тридневна, честванията са след два дни. Мерките за сигурност в Макао, известен като "световната столица на казината", са затегнати да степен, която някои коментатори наричат фактическа блокада.

Почти нищо не се знае за програмата на визитата на Си. Очаква се утре следобед той да се срещне с властите на Макао. След това ще има вечеря и ще присъства на спектакъл, посочва Франс прес. В петък ще ръководи церемонията по встъпване в длъжност на новия ръководител на Макао Хо Ятсън.

Си Цзинпин изрази подкрепа за лидерката на Хонконг

Хо е бивш председател на местния парламент. Той беше единственият кандидат за ръководната длъжност в Макао и беше избран през лятото от комисия от 400 души, предани на Пекин. Бил е член на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители.

Заради визитата на Си се затварят пътни артерии. Спряна е градската железница, която е основно средство за местен транспорт. Съобщено бе и за големи промени в разписанията на полетите от и до летището на Макао във връзка с честванията.

Засилени са проверките на лицата, влизащи в града с кола или ферибот, особено по големия транспортен коридор, включващ мост и тунел, открит в края на 2018 г., и свързващ Хонконг с Макао. Намалени са и курсовете на фериботите, а на морската гара в Хонконг се претърсват пътниците и техните багажи, пътуващи за Макао. На много журналисти с хонконгски паспорти, работещи за чужди и местни медии, беше отказан достъп до Макао още преди началото на честванията.

Създаден е пресцентър за отразяване на събитията около годишнината.

Визитата на Си в Макао, който се възприема за примерен ученик, следващ без възражения стратегията на Пекин, идва в момент, в който на изток, в Хонконг от шест месеца има антиправителствени протести, на които протестиращите настояват за по-голяма демокрация. Неотдавна легитимността на тези протести бе затвърдена от победата на продемократичните сили на местните избори в Хонконг.

Хонконг и Макао са на едва тридесетина километра един от друг. Те бяха върнати на Китай в интервал от две години в края на 90-те години на миналия век и са управлявани според принципа "Една страна, две системи", който им предоставя свободи, които няма на други места в Китай.

За 20 години Макао преживя изключителна трансформация с огромните си казина. Това е единствената територия в Китай, в която хазартните игри са разрешени. БВП на Макао нарасна драстично от 6,4 милиарда долара през 1999 г. на над 55 милиарда долара в наши дни. Казината в Макао носят такива печалби за седмица, които казината в Лас Вегас носят за месец. За Пекин това е успех, от който трябва да се вдъхнови Хонконг и се очаква по време на визитата си Си Цзинпин да похвали Макао за постигнатото.

Китайският президент Си Цзинпин обеща железопътна линия и тунел между Непал и Китай

Последвайте канала на

БТА
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини