Китайският президент Си Цзинпин обеща железопътна линия и тунел между Непал и Китай

  • 14 октомври 2019 06:51

  • 684
  • 0
Китайският президент Си Цзинпин обеща железопътна линия и тунел между Непал и Китай
© Getty Images

Китай и Непал заявиха вчера, че започва нова ера в отношенията им след визитата в Непал на китайския президент Си Цзинпин, предаде Франс прес.

Президентът Си обеща железопътна линия и тунел между двете държави.

Китайският лидер обяви, по време на дискусиите с непалската президентка Бидхя Деви Бхандари, предоставянето на помощ от 3,5 милиарда юана (493 милиона долара) за периода 2020-2022 г. с цел "подобряване на жизненото равнище на непалския народ", заяви високопоставен непалски служител.

В общо изявление за медиите двете страни заявиха, че визитата на Си "е признак за началото на нова ера в отношенията между Непал и Китай и представлява важен етап в историята на приятелското им сътрудничество".

Си Цзинпин бе първият китайски ръководител, посетил Непал, от 23 години насам, отбелязва Франс прес.

По време на визитата на китайския президент бяха подписани най-малко 15 споразумения, едно от които за проучване на възможността за трансгранична железопътна линия, която да свърже Китай с Индия през Непал.

Проучване ще бъде направено и на възможността за построяване на тунел, който да свързва Китай с непалската столица Катманду. Очаква се също така реализацията на проекти за ремонт на съществуващи пътища.

Китай и Непал искат също така да задълбочат сътрудничеството си в сферата на водноелектрическите централи, сигурността, търговията и образованието.

Въпреки че Индия традиционно е най-важният съюзник на Непал, Китай засили наскоро присъствието си в хималайската страна, предоставяйки милиони долари за построяване на пътища и водноелектрически централи, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини