650 000 дървета бяха засадени в Азербайджан за един ден

  • 16 декември 2019 16:38

  • 388
  • 2
650 000 дървета бяха засадени в Азербайджан за един ден
© Pixabay

Тази година е забележителна с отбелязването из целия свят на 650-годишнината на големия азербайджански поет, мислител и философ Имададдин Насими. Нека си спомним, че в София през октомври в рамките на честването на 150 години от основаването на Българската академия на науките юбилеят на поета беше отбелязан с представянето на книгата "Избрани стихотворения на Насими", преведена на български език.

Творчеството на Насими, съсредоточено върху темите Човек, Човечество, Любов и Бог, демонстрира единството на човека и човечеството и разкрива начини, водещи до съвършенството на духа. 600-годишнината на поета, притежаващ дълбоки енциклопедични познания, беше включена в списъка на събитията на ЮНЕСКО през 1973 г. и беше отбелязана в рамките на тази организация. Миналата година по случай юбилея на Насими в родния му град Шамахъ беше организиран фестивал на поезията, изкуството и духовността - Насими.

Като продължение на събитията, организирани в рамките на 650-годишнината на поета, по инициатива на първия вицепрезидент на Азербайджан Мехрибан Алиева се провежда акция по засаждане на дървета. Общо по време на акцията,обхващаща 83 града и региона на страната, бяха засадени 650 000 дървета от 38 вида, всички от които са отгледани от Центрове за горно стопанство и Отворено АД "Озеленяване и ландшафен дизайн на Азербайджан". По време на акцията бяха засадени елдарски бор, туя, маслинови дървета, бадем, акация, клен, орех, кестен, както и различни декоративни и плодови дървета.

Етиопия постави рекорд за най-много засадени дървета за един ден

Тази инициатива, която обхваща всички региони на републиката, стартира в родния град на поета Шамахъ. Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев и първият вицепрезидент Мехрибан Алиева взеха участие в акцията по засаждане на дървета в Шамахъ, където засадиха дървета заедно с местни жители.

Към акцията се присъединиха обществени и политически дейци на страната, представители на дипломатически мисии и международни организации, акредитирани в Азербайджан, представители на държавни и частни структури, средства за масова информация и неправителствени организации, както и различни слоеве на населението, ученици, студенти, художници. Постоянният представител на ПРООН Алесандро Фракасети също се присъедини към акцията и подчерта важността на такава инициатива по време на провеждането на конференцията на ООН по изменението на климата (COP 25). Инициативата по засаждане на 650 000 дървета на ден в страната също беше високо оценена и от Програмата на ООН за околната среда. Според Програмата на ООН за околната среда тази амбициозна инициатива цели да намали 2600 кубични метра CO2 в атмосфера всяка година.

Кампанията по засаждане на дървета в цялата страна служи както за запознаването с наследството на големия поет в света, така и за подобряването на екологичната обстановка в Азербайджан и увеличаването на зеленината. Тази кампания е ценен принос за солидарността на общността към подобряване на околната среда, насочена към обединяване на хората около благородна инициатива.

Известно е, че през последните десетилетия балансът на флората и фауната в света е нарушен. Един от основните начини за преодоляване на този дисбаланс е засаждане на дървета и озеленяване на планетата, защото дърветата и растенията са единственият източник на кислород в атмосферата. Азербайджан постоянно допринася за този процес. Трябва да припомним, че през 2010 г. -в рамките на "Годината на екологията" в Азербайджан бяха засадени над 2 милиона дървета. Тази тенденция продължи и през следващите години.
 

БТА
388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.16 | 17:50

2

Браво!!

Разпутин

2019.12.16 | 17:44

1

А у нас "орлитеромски" толкова отрязаха!

Добави коментар

Водещи новини