Стотици хора демонстрираха срещу корупцията в киргизстанската столица Бишкек

  • 25 ноември 2019 21:10

  • 564
  • 0
Стотици хора демонстрираха срещу корупцията в киргизстанската столица Бишкек
© gettyimages

Стотици хора се събраха днес в киргизстанската столица Бишкек на демонстрация срещу корупцията, предаде БТА.

Демонстрацията бе организирана близо до сградата на киргизстанския парламент и президентството в реакция на публикуван миналата седмица доклад, в който се разкрива обемът на корупцията и отклоняването на милиони долари обществени средства в бившата съветска република.

В демонстрацията участваха близо хиляда души, сред които много млади хора, съобщиха местни медии. Макар президентът Сооронбай Жеенбеков да посочи борбата с корупцията за един от приоритетите на управлението си, "ние виждаме, за съжаление, че властите вървят по същия път на корупция, както и при миналите президенти", коментира 57-годишен демонстрант на име Кенжебек.

Сърбия подписа с Евразийския икономически съюз, правят зона за свободна търговия

Докладът е публикуван миналия четвъртък от базирана в САЩ неправителствена организация "Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията", киргизстанският клон на радио "Свободна Европа" и независимият киргизстански информационен сайт Kloop.kg. В доклада се споменава името на високопоставения митнически служител Райимбек Матраимов, наричан от опонентите си "Райим Милиона" заради предполагаемото голямо състояние, което е натрупал. Матраимов отрича всички обвинения. Според авторите на доклада бизнесменът от уйгурски произход Аиеркен Саимати е разкрил пред журналисти, че е давал огромни по размер подкупи на киргизстанските митнически служби, за да си затварят очите за извършвана от него контрабанда на фалшиви стоки.

Саимати бе застрелян в Истанбул на 10 ноември, отбелязва Франс прес. Малко преди смъртта си той заявил пред журналисти, че се страхува за живота си и че е избягал от Киргизстан, след като с подкупи на високопоставени служители е успял незаконно да изнесе от страната около 700 милиона долара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини