Индонезия се отказва за момента от промени в НК, предвиждащи наказание за извънбрачния секс

Индонезия се отказва за момента от внасяне на промени в Наказателния кодекс, които предвиждаха присъди от 6 месеца до една година затвор и глоби за извънбрачни сексуални отношения или за хомосексуален секс, предадоха световните агенции.

Следващата седмица депутатите трябваше да обсъждат и гласуват серия от драстични промени на наказателния кодекс, които породиха протести и демонстрации на студенти. В крайна сметка държавният глава Джоко Видодо поиска в петък разглеждането на промените да бъде отложено за следващата парламентарна сесия. Той каза, че се е вслушал във възраженията на редица групи и е решил да организира по-широки дискусии по някои точки от планираните промени, преди те да бъдат дискутирани и гласувани в парламента.

Промените в наказателния кодекс предвиждаха също да се обяви за незаконно предлагането на контрацептивни средства на непълнолетни.

Промените предвиждаха и по-широко приложение на спорния закон за богохулството и забрана на обидите срещу президента и вицепрезидента.

Наказателният кодекс в Индонезия датира от холандската колониална епоха. Промените му се обсъждат от десетилетия. Миналата година вотът по тях беше отложен за настоящата година.
Правозащитници и граждани разкритикуваха остро усилията на консервативните мюсюлмански групи за затягане на наказателния кодекс по въпроса за сексуалните отношения. Петиция срещу промените в тази насока събра половин милион подписа.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет