Тайфун блокира 17 000 души с часове в токийското летище "Нарита"

Тайфунът Факсай, който връхлетя Токио и околностите му в неделя и понеделник, блокира около 17 000 пътници на летището на Токио Нарита заради преустановяването на връзките с влак и автобус, предаде БТА.

Общо 16 900 пътници, които бяха кацнали вчера в Нарита, бяха принудени да стоят там с часове преди да успеят да стигнат до столицата, която се намира на около 60 км от летището. Влаковете и автобусите възобновиха нормалната си работа едва тази сутрин заради причинените от тайфуна щети.

Някои пътници се оплакаха, че не разполагат с информация за ситуацията и че не могат да вземат такси заради огромна опашка. "Дадохме информация на японски и английски на информационните табла и направихме съобщения на четири езика, включително на китайски и корейски", заяви в отговор говорител на управляващата летището фирма. Раздадени са били хиляди бутилки минерална вода, одеяла и храна, добави той.

Говорителят обеща, че ще бъдат извлечени поуки от станалото, за да се повтаря, особено догодина, когато Токио е домакин на Олимпийските игри и се чакат хиляди чуждестранни гости. Ситуацията все пак е изключение, тъй като макар и над Япония да преминават многобройни тайфуни, не всички са мощни колкото Факсай и рядко удрят района на столицата. Освен това Нарита не е единственото летище на Токио. Много по-близкото Ханеда все повече се използва за международни полети.

Факсай е един от най-мощните тайфуни, регистрирани досега в района на Токио.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет