Бивш шеф на МВР е новият грузински премиер

Парламентът на Грузия одобри днес новото правителство начело с бившия министър на вътрешните работи Гиорги Гахария въпреки съпротивата на опозицията, която го призовава да подаде оставка заради смазването на антируски протести по-рано тази година, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Предишният премиер Мамука Бахтадзе обяви в началото на месеца, че подава оставка, тъй като е изпълнил своята мисия" Популярността на управляващата партия "Грузинска мечта" силно намаля след насилственото разпръскване на антируските протести в Тбилиси през юни. Новият премиер, 44-годишният Гахария, е завършил Московския държавен университет и бе министър на образованието за година, преди да стане министър на вътрешните работи и вицепремиер през ноември 2017 година, припомня Ройтерс.

Работил е в Русия като главен управител на компания за храни и регионален директор на германската авиокомпания Lufthansa. Бил е и гостуващ лектор в Московския държавен университет, преди да се върне в Грузия и да се откаже от руското си гражданство през 2013 година.

През юни протестите избухнаха, след като на гостуващ руски депутат бе разрешено да отправи обръщение към грузинския парламент от трибуната му на руски език. Демонстрацията край сградата на парламента прерасна в сблъсъци с полицията.
Участници в движението "Срамно" днес доведоха девет овце пред парламента в знак на протест срещу очакваното одобрение на кабинета на Гахария, предаде ТАСС.

"Част от овцете са вътре. Само овце могат да получават заповеди, да натискат копчето за гласуване. Само овцете са такива животни", заяви един от лидерите на движението пред медии.
Движение "Срамно" е сред опозиционните сили, които повече от два месеца настояват за оставката на Гахария заради действията на полицията срещу протестиращите през юни.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как оценявате президентския вот в Беларус?

Как оценявате президентския вот в Беларус?

Избрано от Интернет