В заключителна декларация държавите от Г-7 призоваха да се избягва насилието в Хонконг

  • 26 август 2019 21:27

  • 354
  • 0
В заключителна декларация държавите от Г-7 призоваха да се избягва насилието в Хонконг
© gettyimages

Държавите от групата на Г-7 днес призоваха да се зачита автономният статут на Хонконг и "да се избягва насилие", след повече от два месеца на демонстрации в подкрепа на демократични реформи в тази бивша британска колония, белязани от яростни сблъсъци с полицията, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Г-7 потвърждава съществуването и значението на китайско-британската декларация от 1984 г. за Хонконг и призовава за избягване на насилието", се казва в заключителната декларация след тридневната среща на високо равнище в югозападния френски град Биариц. Китай не е част от формата Г-7, припомня АФП.

Франция днес излезе с кратко съобщение в края на форума на Г-7, но то не беше комюнике като тези, които обичайно се изготвят на годишната среща. В съобщението се казва, че седемте индустриализирани държави са ангажирани с открита и честна световна търговия и със световна икономическа стабилност.

Посочва се, че Г-7 желае значими промени в Световната търговска организация, за да стане тя по-ефикасна в защитата на интелектуалната собственост, по-бързото разрешаване на спорове и изкореняването на нечестните търговски практики. В изявлението са засегнати също темите за Иран, Либия, Украйна и Хонконг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини