Хонконг се сблъсква с най-голямата криза след връщането му от британците

  • 07 август 2019 17:21

  • 905
  • 2
Хонконг се сблъсква с най-голямата криза след връщането му от британците
© gettyimages

Хонконг се сблъсква с "най-тежката си кризисна ситуация" след връщането му от Великобритания на Китай през 1997 г., а централното правителство обмисля какви мерки да предприеме по-нататък. Това заяви днес в град Шънчжън ръководителят на бюрото към Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао Чжан Сяомин, цитиран от БТА.

В събитието, на което говори Чжан, преминало при закрит режим за пресата и продължило два часа, участваха 500 представители на политическия и бизнес елит на Хонконг.

"Тези протести стават все по-насилствени и имат "все по-широко въздействие върху обществото", каза Чжан. "Може да се каже, че Хонконг се намира в най-тежката ситуация, откакто беше върнат", добави той.

След като китайските представители споменаха за член на хонконгското законодателство, позволяващ по искане на правителството на Хонконг базираните в Шънчжън войски да се включат в подпомагането на "поддръжката на обществения ред", се увеличиха спекулациите, че може да бъде разположена армията.

Хонконгските власти заявиха, че не очакват да възникне нужда от вкарване на войски или полиция от Китай с цел подпомагане на въдворяването на реда. Според наблюдатели Пекин вероятно ще заеме изчаквателна позиция спрямо протестиращите, хранейки надежда, че увеличаващото се насилие да настрои общественото мнение срещу тях.

Вчера друг китайски представител каза, че е "въпрос само на време", преди тези, които стоят зад протестите, да бъдат наказани, с което загатна, че Пекин ще възприеме твърда линия срещу демонстрантите и няма намерение да преговаря по исканията им за политически реформи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
905 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2019.08.07 | 19:21

2

Хонконг след дълги години на просперитет и демокрация , попадна в лапите на червените китайски комуняги , чиито методи са ясни - насилие и брутален комунистически контрол по руски образец !! Дано съм лош пророк , но жителите на Хонконг ги очакват много лоши неща !!

2019.08.07 | 18:59

1

На всякъде по света диктатурите са еднакви. Робство, ако не, армия и насилие.

Добави коментар

Водещи новини